Hétfő/Monday, 2017 Jún 26, 11:29:26
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
Statisztika


Jelen vannak:
nordeaMa itt jártak:
Levin, skz, galamb, dobitibi, tibuno1, osomfai, rigoboy, Gledix, kalmy, Fazék, zozo54, vpetti, Chris, susdomes, DomiTibi, topo, SzKarSz, BVITCH, gykrantz, roarrr, ama55, taddeo, Laosz, hocaapu, Joski, amsztel, larryz, fisglass, zozi6363, ols, csita63, [Teljes lista]
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2014 » Február/February » 3 » Bacsik Elek - Guitar Conceptions (1963/2000) Universal
Bacsik Elek - Guitar Conceptions (1963/2000) Universal
9:13:58


FLAC / 320 kb/s
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Jazz | Megtekintések száma: 879 | Hozzáadta: larryz
Hozzászólások összesen: 2
1  
Bacsik Elek az első olyan jazzmuzsikusaink közé tartozik, akik Nyugat-Európában, majd az Egyesült Államokban is sikeres, ismert muzsikussá váltak. Pályafutása sokban hasonlít a jazzmuzsika hőskorának úttörőiéhez, akiknek az életét egy csomó legenda lengi körül, és akiről mindmáig ellenőrizhetetlen történetek keringenek. Egyik megszólaltatott muzsikustársa 1948-ra teszi, amikor Bacsik egy libanoni szerződés lejárta után nem tért haza Bejrutból, hanem Portugálián és Spanyolországon keresztül, többszöri megszakítás után megérkezett Párizsba. Egyesek szerint ez csak az 1950-es évek második felében történt. A libanoni szerződés lejártától egészen 1959-ig nyoma veszett Bacsiknak. Mindenesetre, amikor 1959-ben –eddig első ismert- lemezfelvétele készült Párizsban, a 33 éves fiatalember már elismert muzsikus, akinek a partnerei között megtalálhatjuk a francia jazz élvonalának személyeit, és nemsokára a Franciaországban visszatérően koncertező leghíresebb amerikai jazzcsillagok is szívesen készítettek vele hangfelvételeket. A Fontana kiadó 1963-ban vette fel és 1964-ben jelentette meg Bacsik Elek „Guitar Conceptions” című hosszan játszó mikrolemezét (LP), amelyben az érett, pályafutása csúcsára jutott előadóművészt ismerhetjük meg. A „Conception” nem véletlenül ért meg jónéhány kiadást. Ez a CD, alapként a gitáron játszó Bacsik triójára épül, amelyben Guy Pedersen a nagybőgős és Daniel Humair dobol. A „Conception” CD két olyan szerzeményt is tartalmaz, amely annakidején szinte kötelező darabnak számított. A jólismert „Tenderly” és az „Over the Rainbow” eddig is a harmonizációs ötletek bemutatására szolgált, olyan darabok, amelyekről azt is hihetnénk, hogy eddigre már minden bőrt lehúztak róluk. Bacsiknak ezekről is van külön mondandója. A lemez a sikeres párizsi évek végefelé készült. 1964 körül, talán a híres amerikai zenészpartnerek bíztatására Bacsik az Egyesült Államokba települt. Játszott Los Angeles-i magyar éttermek cigányzenekaraiban (többnyire hegedűn, de ha kellett csellón, vagy nagybőgőn is) és valódi világsztárok partnereként. Volt ünnepelt jól fizetett előadóművész és anyagi gondokkal küszködő kisember, aki elfelejtve halt meg 1993-ban, 67 éves korában. Az a ritka megtiszteltetés érte, hogy keresztnevét egy kitűnő kompozíció is megőrizte. Oliver Nelson szaxofonos és zeneszerző, tiszteletére írta a „Blues for Elek” című kompozícióját, amely 1974-ben jelent meg. Így is bekerült a jazztörténetbe. Mindezek után jó lenne egyszer arról olvasni, hogy sok újabb lemezpolcon foglalta el a helyét, az újrakiadott „Guitar Conception”, Bacsik Elek lemeze.

Hungarian guitarist Elek Bacsik initially studied classical violin and played gypsy songs in Budapest, then switched to jazz guitar. As a teen, he recorded in a band with alto saxophonist Geza Szabo and trumpeter Jozsef Quitter, then later toured Europe with Mihaly Tabanyi's band. Bacsik moved to Paris in 1959, and through the early and mid-'60s recorded and played with visiting American musicians, among them Art Simmons, Quentin Jackson, Lou Bennett and Dizzy Gillespie. He also did sessions heading his own bands. Bacsik came to America in 1966, and worked from 1967-1974 with Teresa Brewer before cutting his own sessions. He appeared at the 1974 Newport Jazz Festival and 1984 Olympic Games Jazz Festival in Los Angeles.
Tracklist:

01 - Conception
02 - Tenderly
03 - Work song
04 - Over the rainbow
05 - Loin du Brésil
06 - La saison des pluies
07 - Three to get ready
08 - The midnight sun will never set
09 - Gemini
10 - So what
11 - Goodbye
12 - Room 608

Kód
http://pastebin.com/8LZPN2wz


A MEGA használatához Google Chrome böngésző javasolt!

2  
Bacsik Elek nem tűnt el Libanon után, hanem Olaszországban dolgozott, ahol többek között a Pathé cégnél saját neve alatt is jelent meg sellaklemeze. Spanyolországban rendszeresen fellépett a jazz klubokban, ami a korabeli sajtóból ellenőrizhető, akárcsak spanyol tv-fellépései. Franciaországban óriási mennyiségű hang- és képfelvétele készült, amelyek egy része korábban kiadatlan volt, DVD-ken, CD-ken az utóbbi években már hozzáférhetők.
Az 1984-es olimpiai fellépéséről való információ téves. Tommy Vig zenekarvezető szerint a fellépésre nem került sor.
Még korábbi, magyarországi lemezfelvételei pedig részben már CD-ken is megjelentek.
A Bacsik életéről készülő könyv előzetese Bacsik életének első 22 évéről Cziffra György, Tabányi Mihály és másokkal közös fellépéseiről, rendszeres rádióműsorairól, azok hozzáférhető felvételeiről várhatólag a Gramofon című folyóirat nyári számában jelenik meg.

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]