Szerda/Wednesday, 2024 Ápr 24, 9:09:05
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Statisztika






Jelen vannak:




Ma itt jártak:

free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2016 » Május/May » 5 » Balázs Elemér Group - Endless Love - Örök szerelem (2015) Hunnia Records
Balázs Elemér Group - Endless Love - Örök szerelem (2015) Hunnia Records
4:11:12
320 kb/s
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Jazz | Megtekintések száma: 772 | Hozzáadta: gykrantz
Hozzászólások összesen: 4
1 Levin  
0
Kis országunk számos nagyszerű jazzmuzsikust mondhat magáénak. Közülük egyik kedvencem Balázs Elemér. A zseniális dobos - zeneszerző szenzitív, ugyanakkor erőteljes játéka, zenei intelligenciája lenyűgöz, ámulatba ejt minden alkalommal, amikor van szerencsém hallani. Legyen szó mainstream vonulatról, free jazz-ről, vagy world music ihletettségű zenéről, Elemér világszínvonalon szólaltja meg az instrumentumot. Tökéletesen tisztában van vele, hogy kísérőhangszeresként a szólisták kiszolgálása az elsődleges feladata. Teszi ezt úgy, hogy csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni, azonban emellett könnyed eleganciával megoldva a -szinte lehetetlen- feladatot, beleépíti saját egyéniségét , és óriási pluszt ad a produkciókhoz, amelyekben részt vesz. „Csak” egy beütés, „csak” egy negyed szünet, és máris az ember szívét melegség tölti el, hiszen a zenében olyan helyeken „nyilvánul meg”, ami igazán csak Rá jellemző és utánozhatatlan!

Hihetetlen tájékozottsággal bír a klasszikus muzsika, népzenék, sőt a pop területén is. J.S. Bach műveit ugyanolyan jól ismeri, mint a szebbnél-szebb magyar népdalokat, vagy egy-egy igazán igényes populáris számot. Mindenre vevő, minden eljut füleibe, ami értékes, szép és jó.

Az évtizedek óta (25 éve) működő Trio Midnight oszlopos tagja. Ez a hármas (Oláh Kálmán – zongora, Egri János - bőgő, Balázs Elemér - dob) az egyik legnagyobb hatású és jelentőségű jazz zenekar Magyarországon. Természetesen már jó néhány éve határainkon túl is rengetegen híveikké váltak, és biztos vagyok benne, hogy hírük, munkásságuk egyre messzebbre, és még magasabbra repíti Őket!

Balázs Elemér 2000-ben döntött úgy, hogy létrehozza saját együttesét, a Balázs Elemér Group-ot (BEG). Könnyed fejszámolással eljutottam a végeredményig; ebben az évben 15 éves a zenekar. Az évforduló alkalmából gyönyörű ajándékkal jelentkeztek Elemérék rajongóik számára. A Hunnia Records gondozásában megjelent az „Endless Love - Örök szerelem” című album, ráadásul -az ünnepi alkalomra való tekintettel- Somogyvári Péter tollából könyv is született, amelyet egy csomagban dobtak piacra a koronggal.

10 dal hangzik el az „Endless Love”-on. Elemér és öccse, Józsi szerzeményei, illetve egy Pecek Lakatos Krisztián darab („Hommage to Bach”). Mivel két fantasztikus énekes is tagja a BEG-nek, így akcióba léptek a szövegírók. Molnár Eszter, Hárs Viktor (igen, a kitűnő bőgős-basszusgitáros), és Szőke Niki voltak a kifejező, valódi mondanivalóval bíró „text”-ek „elkövetői”.

Nos, akkor nézzük, hogy jelenleg kik alkotják a Group-ot. Szőke Nikoletta és Szakonyi Milán felelnek a vokális részekért, Balázs József zongorázik, Komjáti Áron gitározik, Pecek Lakatos Krisztián bőgőzik, és Czibere József „perkázik”. Az elmúlt 15 év során volt néhány tagcsere az együttesben, de Elemér kezdetektől fogva fantasztikus muzsikusokat invitált maga mellé. Abban is élen jár, és nagyon becsülendő tevékenységet folytat, hogy a már ismert zenészek mellett, felkarol fiatal, tehetséges művészeket. Respect!

Milyen zene is az, amit játszik a Group? Nehéz lenne kategorizálni. Ha közhelyes akarnék lenni -persze nem akarok!- egyszerűen azt mondanám: jó és kész! Persze ez a lényeg, de ha mégis kicsit jobban körülnézünk az Elemér féle univerzumban, több sarokpontot, útjelző, fénylő csillagot találunk. A jazz fősodrásának tökéletes ismerete a zenekar minden tagjára jellemző, így a kompozíciókban is megjelenik -árnyaltan- ez a vonulat, viszont ugyanilyen erővel hallhatunk klasszikus zene felé tekintgetést (huh, ezt sikerült igen magyartalanul megfogalmaznom; na de értik, ugye?), és a legjobb értelemben vett popularitást is. Olyan nagy szükségünk van ebben a zavaros világban tiszta zenére, amelyből árad a pozitív energia, a nyugalom, béke! Ennek a kívánalomnak (is) tökéletesen megfelel a BEG muzsikája.

Ha vájtfülű, igazán zeneértő ember hallgatja Balázsékat, vagy „mezei” muzsikabarát, egyaránt elégedetten csettinteni fog, mert ahhoz bizony nagyon lélektelennek kell lenni, hogy ne érintse meg az embert az „Endless Love”. Persze sajnos ismerek híres jazz zenész dinasztiákból származó egyéneket, akik valahol - valamikor elvesztették magukból a „soul”-t, és csak a silány és üres „body”-juk maradt nekik...

A Balázs testvérek, és partnereik viszont tehetségük, tudásuk mellett, hatalmas szívvel-lélekkel vannak megáldva, és tudják is hasznosítani mindezt melódiákba ágyazva. Balázs Józsi az egyik legjobb barátom hosszú évek óta. Igen, elfogultságot jelentek be, de higgyék el kedves Olvasóink, nem személyes kapcsolatom mondatja velem, hogy szerzeményei és zongorázása egészen pompásak! Boldog vagyok, és jól esően elszorul a szívem, miközben fülembe jutnak témái és improvizációi. Simogat finom billentésével, miközben érzékelem a pont megfelelő szintű „dögösséget” is. Tökéletes balance; köszönöm az élményt, barátom!

2 Levin  
0
Természetesen a BEG többi művészének teljesítménye mellett sem mehetek el szó nélkül. Szőke Niki és Szakonyi Milán csúcsformában (mint mindig), Komjáti Áron gitárszólói élményszámba mennek, Krisztián egyéni, csodálatos bőgőzése manna a jazzrajongók számára, Czibere Józsi pedig olyan tökéletes összhangban van Elemérrel, hogy Ő lehetne a harmadik Balázs testvér. Mostantól javaslom a Czibere B. József művésznév használatát!

Ahogy azt illik, a végére hagytam a slusszpoént. Négy szám előtt -a Budafoki Dohnányi Zenekar részvételével- szimfonikus bevezető (intro) hangzik el. Szerzőjük és hangszerelőjük Elemér fia, ifj. Balázs Elemér. Sajnos, nem tudom pontosan hány éves a fiú, de 15-nél nem lehet több. Ehhez képest olyan darabokat adott ki kezei közül, melyek teljesen lenyűgöztek! Az az érettség, ízlés, profizmus, ami árad a művekből, bizony jóval idősebb szerzőknek is a becsületére válna! Nem véletlen, hogy Pat Metheny belső borítón közzétett sorai is Elemérkét méltatják. Egy mondat a géniusz gitárostól: „A fiad darabja -amit elküldtél- egyszerűen hihetetlen. Legyetek Rá nagyon büszkék!”

Nem akarom megríkatni Elemért és Józsit, de kikívánkozik belőlem, hogy Édesanyátok, Erzsi néni -aki sajnos néhány éve eltávozott a földi létsíkból-most újra nagyon büszke lenne Rátok! Biztos vagyok benne, hogy mosolyogva néz Benneteket a Mennyországból, és ha éjjel felnéztek az égboltra, Ő a legragyogóbb csillag! (Gáspár Károly,) Jazzma.hu

A számok:
1. Desire
2. Intro for Dance/ Dance with the Wind
3. I don’t Got You Mean
4. Tales of the Woods
5. Intro for Together/ Together Alone
6. The New Beginning
7. Intro for Bach/ Hommage to Bach
8. Survive
9. Music Makes Me Alive
10. Intro for Sweet/ Sweet and Bitter

BEG:
Balázs Elemér – dob
Szőke Nikoletta – ének
Szakonyi Milán – ének
Balázs József – zongora
Komjáti Áron – gitár
Pecek Lakatos Krisztián – bőgő
Czibere József – ütőhangszerek
+
Budafoki Dohnányi Zenekar

Kedves Gykrantz köszönjük a lemezt!

Kód
http://pasted.co/248f001a

3 Levin  
0

4 jazzmanus  
0
Köszi a feltöltést!Imádom Balázs Elemér lemezeit!

Name *:
Email:
WWW: