Vasárnap/Sunday, 2017 Máj 28, 3:56:56
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
Statisztika


Jelen vannak:
LevinMa itt jártak:
Levin, yoda, Ubiusz, manci2ka, Crimson
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2016 » Október/October » 23 » Black Sabbath - Paranoid (1970/2002) Victor
Black Sabbath - Paranoid (1970/2002) Victor
3:01:03

FLAC / 320 kb/s
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Rock | Megtekintések száma: 1188 | Hozzáadta: Levin | Tag-ek(kulcsszavak): Heavy Metal, 1970, Paranoid, psychedelic, Hard Rock, Doom Metal, Black Sabbath
Hozzászólások összesen: 3
0
1  
Levin 2013. május 13-i bejegyzésének frissítése.

"Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat száznyolcvanötödik lemeze.

Fekete mágia, okkultizmus, a sötétség erőivel való paktálás – ilyen híre volt kezdettől fogva a birminghami Black Sabbathnak. Nem mondhatjuk, hogy ezek a dolgok teljesen légből kapottak lettek volna, de azért a Feket Szombat-ügy ennél sokkal árnyaltabb. Amit viszont mindenképpen megállapíthatunk, 1970-től a metál műfaj egyik alaphangját adták meg, elsősorban első négy albumukkal, amelyek közül sikerében és színvonalában egyaránt kiemelkedik a második, a Paranoid.
Frank „Tony” Iommi gitáros, John „Ozzy” Osbourne énekes (néha szájharmonikás), Terence „Geezer” Butler basszusgitáros és Bill Ward dobos tizenéves koruk óta játszottak együtt. Iommi 17 éves koráig egy acélgyárban dolgozott és az utolsó munkanapján elszenvedett balesete döntő hatást gyakorolt a zenekar hangjára. Egy gép ugyanis levágta jobb keze középső és gyűrűs ujjának felső perceit. A balkezes Tony első kétségbeesésében megpróbálta jobb kézzel megtanulni a pengetést, hogy a húrokat ballal foghassa, szerencsére azonban zenekedvelő munkahelyi főnöke megvigasztalta azzal, hogy a nagy Django Reinhardt sem tudta használni két ujját a húrfogásban egy tűzbaleset miatt.
Ezért Tony maradt fordított felállásánál, de gitárját a lehető legpuhább húrokkal szerelte fel, amelyeket a még könnyebb kezelhetőség kedvéért egy hanggal lejjebb hangolt. Természetesen a basszusgitáros is követte példáját – ez lett az alapja a Sabbath senkihez sem hasonlítható, mélykomor hangzásának.
1970-ben , a hard rock egyik korai csúcsévében a Sabbath mindjárt két lemezzel is belehasított a dallamos, egyre bonyolultabb hangszereléseket és ritmusképleteket magáévá tévő progresszív hangulatba. Az első, a zenekar nevét viselő album után még ugyanannak az évnek a végén jelent meg a Paranoid, Sabbath- és metálklasszikusok egész sorával." (Göbölyös N. László: Szombatra virradó sötét rettegés)

1 War Pigs 7:57
2 Paranoid 2:52
3 Planet Caravan 4:34
4 Iron Man 5:56
5 Electric Funeral 4:52
6 Hand of Doom 7:07
7 Rat Salad 2:30
8 Fairies Wear Boots 6:14

Kód
http://tinyurl.com/paranoid-1970

Jelszó / Password: mogorva

0
2  
Köszönöm a frissítést!

3  
Nagyon köszönöm.

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]