Csütörtök/Thursday, 2017 Jún 29, 4:48:30
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
Statisztika


Jelen vannak:
szlaci75 , larryzMa itt jártak:
Levin, galamb, dobitibi, osomfai, rigoboy, kalmy, Fazék, DArdanella, zozo54, stevehu03, Alaptolma, gykrantz, roarrr, ama55, pajapila, Laosz, hocaapu, Gyulam, DNS07, larryz, ols, Deodato, kondasdiszno, Tibor43, kispaszuly, kuckó, ZOSO1968, Asrom, Santi_tata, mohawk, qwert, [Teljes lista]
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2015 » Március/March » 26 » Cannonball Adderley - Somethin' Else (1958/1986) Blue Note/Columbia
Cannonball Adderley - Somethin' Else (1958/1986) Blue Note/Columbia
4:13:47

on Grooveshark
320 kb/s
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Jazz | Megtekintések száma: 731 | Hozzáadta: Levin
Hozzászólások összesen: 1
0
1  
A 2012 Augusztus 5-i bejegyzés frissítése.

"Cannonball Adderley, a huszadik századi jazz egyik legnagyszerűbb művésze, rendkívüli tehetségű szaxofonosa volt. Alt és szopránszaxofonjával rendkívül sok koncert, lemez vezéregyénisége. Kivételes képességeit zenekarvezetőként és tanárként is hasznosította.
Julian Edwin Adderley a floridai Tampában született 1928. szeptember 13-án, 1975. augusztus 8-án hunyt el agyvérzés következtében – kora szerint ereje teljében. Bár a jazz nem kifejezetten közönségműfaj, Adderley azon kevesek közé tartozott, akinek szerzeményei "slágerek" lettek, Mercy, Mercy, Mercy Live at Club című albuma jazz és rhythm and blues listát vezetett és 1967-ben Grammy-díjat nyert. A címadó dal nemcsak az ő legnagyobb sikere, hanem az egész műfajé. Egyébként zenésztársa, Joe Zawinul szerzeménye volt, amely számos feldolgozást ért meg.
A Cannoball (ágyúgolyó) gömbölyű pocakjának köszönhetően került a nevébe. Apja jazztrombitás volt, öccse is ezt a hangszert választotta. Ő a 40-es évek közepén döntött az altszaxofon mellett, miután több fa- és rézfúvós hangszeren is játszott. Benny Cartert és Charlie Parkert tartotta legnagyobb példaképének. A középiskolai együttese után kvartettet alakított, a hadseregben is zenekart vezetett. Leszerelése után New Yorkba költözött. Az ötvenes években fivérével játszott, és megkezdte a lemezkészítést, több közülük koncertfelvétel alapján jelent meg.
Miles Davis egyik legjobb kvartettjének 1957-től két éven át volt a tagja, játszott a Milestones és a Kind a Blue című híres Davis-lemezeken. Utána ismét öccsével alakított zenekart Yusef Lateef tenorszaxofonos, később Joe Zawinul, majd George Duke is együttese tagja volt. .
Cannonball Adderley szamára a blues sem volt idegen, beépítette zenéjébe a soul és a funkyt elemeit is, de a popzenétből sem, riadt vissza. A legnagyobb muzsikusok közül (a már említetteken kívül) dolgozott többek között Bill Evansszel, Roy Brownnal, Charles Lloyddal, Milt Jacksonnal, Sarah Vaughannal, Dinah Washingtonnal, Gil Evansszel, Oscar Petersonnal, Nancy Wilsonnal és másokkal.
A szaxofon kiváló művésze a hetvenes évek elején fellépett Budapesten az Erkel Színházban. Rövidre szabott életében jóval több, mint száz lemeze jelent meg. A legtöbbet a Capitol adta ki, de jutott a jobb műhelyek közül a Riverside-nak és más kiadóknak is. Halála után egy időre háttérbe szoorult, majd a kilencvenes évektől ismét szívesen adták ki újra, rendszeresen megjelentették legsikeresebb korongjait.
Cannonball Adderley nem sokkal halála után bekerült a jazz halhatlanjai közé." (Kovács Miklós, literatura.hu)

A zenészek:
Cannonball Adderley - alto saxophone
Miles Davis - trumpet
Hank Jones - piano
Sam Jones - bass
Art Blakey - drums

A számok:

01. Autumn Leaves (Joseph Kosma) – 11:01
02. Love for Sale (Cole Porter) – 7:06
03. Somethin' Else (Miles Davis) – 8:15
04. One for Daddy-O (Nat Adderley, Sam Jones) – 8:26
05. Dancing in the Dark (Arthur Schwartz) – 4:07
06. Bangoon (initially released as "Alison's Uncle" and also noted as "Bangoon" on the RVG edition CD) (Hank Jones) – 5:05 not on original LP


Kód
http://tny.cz/77d505ae

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]