Szombat/Saturday, 2017 Jún 24, 1:03:23
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
Statisztika


Jelen vannak:
Ma itt jártak:

free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2015 » Február/February » 13 » Charly Blues Masterworks Vol. 39. - Muddy Waters: Funky Butt (1993) Charly Records
Charly Blues Masterworks Vol. 39. - Muddy Waters: Funky Butt (1993) Charly Records
5:14:56

on Grooveshark
320 kb/s
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Blues | Megtekintések száma: 942 | Hozzáadta: Levin
Hozzászólások összesen: 1
0
1  
A 2011. Május 7-i bejegyzés frissítése.

Muddy Waters (McKinley Morganfield), a fekete blues egyik legeredetibb énekese, gitárosa és szerzője, aki John Lee Hookerrel, Willie Dixonnal és másokkal évtizedeken át nagyhatalomnak számított e műfajban. Fekete és fehér zenészek százai éltek meg zenéjéből, közvetlenül és közvetve is döntően hatott a rockzene fejlődésére.
A Mississippi állambeli Rolling Forkban született 1915. április 4-én - ha nem is mindenkinek ez jut eszébe erről a napról. Clarksdale-ben töltötte gyermekkorát, nagyszüleivel, mert kisgyermekként elárvult. Ki sem lehetett vakarni a közeli patakból, innen származott beceneve, a Muddy Waters (sáros víz), ez rajtaragadt zenészként is. A fekete szlengben a Muddy Waters mást is jelent - blues közeli állapotra, hangulatra utal.
Egyedül tanult szájharmonikázni, és 13 éves korában már mestere a herflinek, nem sokkal később gitározott is. Son House, Robert Johnson gitárjátéka, Big Bill Broonzy énekstílusa döntően hatottak fejlődésére.
A Mississippi deltavidékét járó Alan Lomax és John Work népzenekutatók fedezték fel, és a negyvenes évek elején legendássá vált kunyhójában rögzítették az ültetvények mindennapjairól szóló dalait az amerikai kongresszusi könyvtár számára. A felvételek azóta CD-n is közkinccsé váltak. Hatvan éve költözött Chicagóba, ahol kétkezi munkából tartotta el magát, sofőrködött, de a munka után várták őt a klubok és a csehók. Big Bill Broonzy, sok fiatal zenész pártfogója segítette a kezdeteknél. Az ő hatására cserélte Muddy Waters hagyományos gitárját elektromos hangszerre.
A Columbiánál készült első felvételei nem kerültek vinillemezre, első ismertté vált kislemeze az I Can't Be Satisfied. A Rollin Stone című, 1950-ben megjelent szerzeménye a Rolling Stones együttes névadója lett. A lemezkészítés mellett rendszeresen koncertezett. Fiatal zenészként fellépett a harlemi Apolló Színházban, Newportban a folkfesztiválokon, és csatlakozott az American Folk Blues fesztiválsorozathoz. Eleinte gyakran játszott Otis Spann-nel, Little Walterral, James Cottonnal, Walter "Shakey" Hortonnal, Jimmy Rodgersszel, a fesztiválokon fellépett Willie Dixonnal és John Lee Hookerrel is.
Az ötvenes években főleg kislemezei jelentek meg. Néhány dalcím a teljesség igénye nélkül: Long Distance Call, She Moves Me, I'm Your Hoochie-Coochie Man, Close To You, Mannish Boy, Rollin' and Tumblin', Forty Days and Forty Nights, Honey Bee, I'm Ready, All Aboard. Muddy Waters 1958-ban Nyugat-Európában turnézott együttesével, innen számítjuk az öreg kontinens "blues-fertőzését". A hatvanas évektől gyakrabban játszott fehér zenészekkel: 1969-ben készítette a "Fathers And Sons" című, a műfaj alaplemezének számító dupla albumát, a már szintén halott Paul Butterfield és Mike Bloomfield közreműködésével.
Először 1971-ben kapott Grammy-díjat a "They Call Me Muddy Waters" című lemezéért, ezt további öt követte, valamennyi a hagyományos folk kategóriában - aláhúzva, hogy a két műfaj elválaszthatatlan. Grammy-díjas lett a "The London Muddy Waters Sessions" című koncertlemeze Rory Gallagher fehér gitáros, Steve Winvood billentyűs és mások részvételével. Muddy Waters szerepelt a Band együttes Az utolsó valcer című filmjében is. Nagy iramot diktált a hetvenes években is, de a nyolcvanas évtizedbe éppen csak belekóstolt, 1983. április 30-án szívroham következtében meghalt.
Halálának 10. évfordulóján Paul Rodgers, a Free volt énekes-gitárosa kiváló albumot jelentetett meg, amelyen többek között Buddy Guy, Jeff Beck, Gary Moore, Brian May és Dave Gilmour játszotta Waters legjobb dalait.
Muddy Watersről nemrégiben 54 perces dokumentumfilm is készült Can't be Satisfied címmel. A filmben aktív zenészek - a Rolling Stones tagjai, Bonnie Raitt énekesnő, B. B. King és mások - vallanak zenéjéről.
Emlékét száznál jóval több albuma - a legtöbb a Chess kiadónál jelent meg -, szintén zenész fia, Big Bill Morganfield, valamint ma már vándormúzeumként működő egykori kunyhója, első alkotóműhelye őrzi. (Kovács Miklós, Harmonet.hu)

A számok:
1. Can't Get No Grindin' (What's The Matter With The Mill)
2. Mother's Bad Luck Child
3. Funky Butt
4. Sad Letter
5. Someday I'm Gonna Ketch You
6. Love Weapon
7. Garbage Man
8. After Hours
9. Whiskey Ain't No Good
10. Muddy Waters' Shuffle
11. Rollin' And Tumblin'
12. Just To Be With You
13. Electric Man
14. Trouble No More
15. Unk In Funk
16. Drive My Blues Away
17. Katy
18. Waterboy Waterboy
19. Everything's Gonna Be Alright

Kód
http://tny.cz/9bb12518

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]