Szombat/Saturday, 2017 Jún 24, 9:43:41
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
Statisztika


Jelen vannak:
Santi_tata , armi159 , gilmour14Ma itt jártak:
Levin, galamb, rigoboy, Gledix, vpetti, susdomes, gykrantz, Laosz, 19MSsj, fisglass, Recece8, siposl, hoppika, nagyboti, ap_small, biril, viking456, bujdoso, stuar, fgmano, MorseSB, mindenaron, catfree, Petyko70, 2pumukli, TündérLala, kbm, Maraik, béjé, Tutenko1967, sgabor, [Teljes lista]
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2015 » Október/October » 3 » Charly Blues Masterworks Vol. 45. - John Lee Hooker: Shake It Baby (1993) Charly Records
Charly Blues Masterworks Vol. 45. - John Lee Hooker: Shake It Baby (1993) Charly Records
4:53:34

320 kb/s
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Blues | Megtekintések száma: 963 | Hozzáadta: Levin
Hozzászólások összesen: 1
0
1  
A 2012 Április 11-i bejegyzés frissítése.

1917. augusztus 22-én született a Mississippi állambeli Clarksdale közelében, népes családban, ahol mindenki az ültetvényen dolgozott. A zenei alapokat nagyapjától és nevelőapjától, William Moore-tól kapta, aki a környék ismert gitárjátékosa volt, s házában sok úton lévő bluesmuzsikus megfordult. Hooker nagyon jó tanulónak bizonyult és idővel kifejlesztette egyéni gitárstílusát. Jellegzetes ritmusú dalai, dörmögő hangja, lakonikus hatású éneke, egyedi különlegességet eredményezett. Zenéjének hatása alól nehéz szabadulni, mint ahogy nem tudtak azok a brit fiatalok sem, akik az ő lemezein nőttek fel és követték mindenhova Európában az 1960-as évek elején és később is. El akarták lesni tőle a varázslatot.
De ne szaladjunk ennyire előre az időben, nézzük hogyan is kezdődött zenei karrierje. Mindössze 14 éves volt, amikor Memphisbe szökött, ahol hamarosan zenekarban játszott. Találkozott Robert Lockwooddal, akivel egy bandában zenélt. Néhány év múlva Cincinattiba költözött, - ott is maradt vagy tíz évig - s különböző gospel kvartettekben énekelt. 1943-ban, Detroitban telepedett le, itt blues klubokban és bárokban lépett fel a Hastings Street környékén. 1948-ban jelent meg első lemeze a Boogie Chillun, mely egy csapásra ismertté tette a Modern Records felfedezettjét. Az 1950-es években ezen kívül még több lemezcéggel volt szerződése (Gotham, Savoy, Chess, Regent, Acorn, DeLuxe, King) - persze különböző álneveken -, mint Boogie Man, Johnny Williams, Delta John, John Lee Booker, Texas Slim, Birmingham Sam, Johnny Lee és John Lee Cooker.
1955-ben megszakította kapcsolatát a Modern kiadóval és a chicagói Vee Jay Recordshoz szerződött. Ekkorra már szólóban előadott bluesai ódivatúnak hatottak, így ő is kis zenekart szervezett maga köré, melynek tagja volt a gitáros, Eddie Taylor. A Vee Jay-jel való kapcsolata üzletileg is sikeresen alakult, a Dimples, a Maudie és a Boom Boom nagyon keresett dalok voltak a hanglemezpiacon.
Az 1950-es évek végén Hooker új oldaláról mutatkozott be, gyakran tűnt fel folk klubokban és folk fesztiválokon, s az új hangzás megjelent a lemezein is. 1962-től többször lépett fel Európában, kezdetben Chris Barber együttesével közösen, később a Groundhogs, valamint a John Mayall and the Bluesbreakers kíséretében. Hooker zenéjének hatása egyértelműen kimutatható a Canned Heat, a korai Savoy Brown és Buddy Guy játékában. Számait feldolgozta az Animals, a Them, a Yardbirds, de a Doors és az Allman Brothers Band is. 1968-ban nagy szakmai elismeréssel jutalmazták művészetét, a Francia Akadémia jazzlemez díjával tüntette ki.
Mindig szívesen játszott együtt fehér zenészekkel, s az embernek olyan érzése van ezeket a felvételeket hallgatva, mintha velük többre lett volna képes zeneileg, mint a fekete társakkal. Talán a legjobb példák erre a Canned Heattel készült közös dupla albuma 1971-ből és kései lemezei.
Az 1980-as években kicsit csökkentette a tempót, s aztán 1989-ben egy nagy dobással jelentkezett. Ez volt a Healer című albuma, mely szintén megerősíti az előbbi gondolatot. Minden idők egyik legnagyobb kereskedelmi sikerét hozta ez a lemez a műfajnak. Olyan kiváló zenészekkel játszott együtt, mint Robert Cray és George Thorogood, de említhetjük az I’m In The Mood című duettjét Bonnie Raittel, melyért Grammy-díjat kapott, vagy itt van a Carlos Santanával készült remek felvétele.
1991-ben ismét nagyszerű albummal örvendeztette meg a híveit és szerzett vele újabb rajongókat. A Mr Lucky a harmadik helyig kúszott fel az angol LP listán, ebben a korban erre senki más nem volt képes. Az idős művészt itt is csodálatos muzsikusok segítik, Ry Cooder, Van Morrison és Albert Collins.
Több mint fél tucat Grammy-díj, W.C. Handy-díjak szegélyezték pályafutását, de életművét a Rhythm and Blues Foundation is méltónak találta a kitüntetésre. Szinte élete utolsó percéig koncertezett, európai turnéját nem sokkal a 2001. június 21-én bekövetkezett halála előtt mondta le, pedig biztatott bennünket, hogy hamarosan pótolni fogja, sajnos nem így történt." (Géczi László, harmonet.hu)A számok:
01 (4:14) Shake It Baby
02 (6:19) The Right Time
03 (3:35) Mai Lee
04 (3:55) I'm Losing You
05 (3:54) Little Girl Go Back To School
06 (4:19) Little Dreamer
07 (3:24) Don't Be Messing Around With My Bread
08 (4:05) Bad Luck And Trouble
09 (4:16) Waterfront
10 (2:27) No One Pleases Me But You
11 (3:29) It's Raining Here
12 (4:18) It's A Crazy Mixed Up World
13 (3:43) Seven Days And Seven Nights

Kód
http://pasted.co/bf60b9b7

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]