Péntek/Friday, 2017 Máj 26, 4:30:19
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
Statisztika


Jelen vannak:
Ma itt jártak:
Levin, Yes, Laosz, Rafiki, Mogorva, biril, zene6, Cerdes
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2013 » November/November » 7 » Deseő Csaba Quintet and Friends - Ultraviola (1978) Hungaroton-Pepita
Deseő Csaba Quintet and Friends - Ultraviola (1978) Hungaroton-Pepita
5:04:54
192 kb/s
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Jazz | Megtekintések száma: 861 | Hozzáadta: Levin
Hozzászólások összesen: 1
1  
Deseő Csaba (1939) zenei tanulmányait tíz éves korában kezdte, majd a Budapesti Zenei Gimnáziumban, illetve a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában folytatta. 1961-ben kapott diplomát.

1966-ig zeneiskolai hegedűtanár, 1967-től 1999-ig a Magyar Állami Hangversenyzenekar tagja volt. Ferencsik János, Kobayashi Ken Ichiro főzeneigazgatósága idején számtalan koncert résztvevője Magyarországon és a világ számos országában Japántól az Egyesült Államokig. Jazzmuzsikusként 1963-ban mutatkozott be első együttesével a legendás budapesti Dália klubban. Ezután rendszeresen fellépett koncerteken, valamint a Magyar Rádióban és Televízióban. Első külföldi fesztiválszereplése 1966-ban volt a jugoszláviai Bledben, még abban az évben fellépett a Prágai Nemzetközi Jazzfesztiválon és a Varsói Jazz Jamboree-n.

Első saját nagylemeze 1975-ben jelent meg Nyugat-Németországban Four String Tschaba címmel. Partnerei német, angol és svéd muzsikusok voltak, a felvételen Deseő Csaba hegedűn és mélyhegedűn is játszott. Az eltelt évtizedekben négy LP-t és hat CD-t készített magyar és külföldi zenészekkel. A hetvenes évek óta rendszeres vendégszólistája a zágrábi vibrafonos Bosko Petrovic együttesének.
Deseő Csabát 2007-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjével tüntették ki, 2009-ben Artisjus-díjat kapott.

"Aki jazz-zenészként az 1960-as években kezdte pályafutását, annak óhatatlanul szembe kellett néznie a műfaj művészetpolitikai megítéléséből származó buktatókkal, hiszen a jazz éppen hogy megtűrt volt ekkor Magyarországon. Szerencsére azonban egyebek mellett egy, a Szovjetszkaja Kulturában L. Utyeszov tollából megjelent írás nyomán csökkenni kezdett az ellenállás e zenei kifejezésmóddal szemben. Utyeszov szerint "Érdemtelen és káros dolog 'tiltott gyümölccsé' változtatni a dzsesszt. Szükség van rá, jó szolgálatot tehet az ifjúság esztétikai nevelésében." S ha ő így, hát itthon is javallott volt enyhíteni a szorításon, hamarosan pedig már az vált a céllá, hogy mérsékeljük a baráti országokkal szembeni lemaradásunkat jazz-ügyben.

E törekvések eredményeként jött létre 1962-ben a Budapesti Ifjúsági Jazzklub, melynek vezetésével Kertész Kornél zongoristát bízták meg. A klub a Dália presszóban kapott helyet a Bajcsy-Zsilinszky út 72. szám alatt, s programmal hetenként egyszer jelentkezett. Az élő koncertek mellett lemezbemutatók, jazztörténeti előadások és – az est második részében – jam sessionök voltak előre bejelentett előadók részvételével. Az itteni közönség előtt játszott először együttesével Deseő Csaba, aki a klub mindössze másfél éves, de annál jelentősebb élete során többször is színpadra állhatott, sőt ő maga előadásokat is tartott.

Deseő föllépett 1966-ban a jugoszláviai Bledben rendezett jazzfesztiválon, s még abban az évben eljutott a Prágai Nemzetközi Jazzfesztiválra és a Varsói Jazz Jamboree-re is. A siker nem maradt el. Ennek ellenére nem készíthetett itthon lemezt, első saját nagylemeze 1975-ben jelent meg Nyugat-Németországban Four String Tschaba címmel német, angol és svéd zenészpartnerekkel. Amikor megmutatta a lemezt itthon, rögtön más álláspontra helyezkedtek a döntéshozók, s máris elkészülhetett az Ultraviola című album, Deseő első magyar kiadású nagylemeze.

Éveken át ő volt az egyetlen hazai jazzhegedűs, de maga is boldog, hogy mára számos "konkurenciája" akad. A hetvenes évek óta rendszeresen vendégszerepel az egykori Jugoszlávia jazzmuzsikusaival, itthon pedig olyan művészekkel szerepelt már közös formációkban, mint Gárdonyi László zongorista, Kruza Richárd vibrafonos, Kovács Andor gitáros, Berkes Balázs bőgős és Kőszegi Imre dobos." (Bércesi Barbara, fidelio.hu)

A kitűnő magyar jazz hegedűművész 1978-as Ultraviola című lemezét annak idején nagy örömmel osztottam meg a kuckó látogatóival. Örömöm még csak fokozódott, amikor a művész mailben megkeresett és küldött magáról egy fényképet. (Eszébe sem jutott a szerzői jogaira figyelmeztetni.)

A zenészek: Deseő Csaba hegedű, mélyhegedű, Deseő Attila szaxofon (szoprán, alt, tenor), basszus klarinét, Babos Gyula gitár, Másik János elektromos zongora, tamburin, ütőhangszerek, Pangatosz Nikosz dob, Dely István konga, kolomp

A számok:
1 K14
2 117 Special
3 Üzenet/Message
4 Ultraviola - Happy Viola
5 Szvit/Suite: Bevezető és Rock/Introduction and Rock - Ballada/Ballad - III. Valse - Rock Reprise - Coda


Kód
http://pasted.co/42a73b4d

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]