Péntek/Friday, 2017 Ápr 28, 7:26:13
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
StatisztikaOnline összesen: 59
Vendég/Guests: 58
Tag/Users: 1Ma itt jártak:
Levin, KTib962, pepofec, Yes, susdomes, Laosz, larryz, Mogorva, kondasdiszno, siposl, ZOSO1968, avakum, ap_small, Pityu, biril, bujdoso, hellrobi, ddjozsi, MrC, matoto, kbm, Fabula, shangrilala, zene6, Altos, yobe, toyotapr, Satellite, Cerdes, Lunox
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2017 » Január/January » 12 » Dresch Quartet - Kapu és kert (2013) Fonó Records
Dresch Quartet - Kapu és kert (2013) Fonó Records
4:10:38

FLAC / 320 kb/s
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Jazz | Megtekintések száma: 307 | Hozzáadta: Levin
Hozzászólások összesen: 7
0
1  
"Ahogyan a dzsessz a jazz magyar átirata, úgy a Dresch Quartet az amerikai műfaj legeredetibb magyar letéteményese. A 13. századi, perzsa eredetű szantir sokadunokájaként létrejövő cimbalom integrálása a műfajba egészen meghatározza mind hangzásában, mind pedig dinamikájában Dresch kvartettjét. A rendszerint az albumok teljes anyagát egyedül jegyző Dresch korongról korongra igyekszik a cimbalomban rejlő kompozíciós lehetőségek köré rajzolni szerzeményei formai kereteit, ahogyan a Kapu és kert címet viselő, legújabb sorlemezen is hallhatjuk.

A lehetőségek gyakorlatilag végtelenek, főleg ha egy olyan virtuóz, mint Lukács Miklós cimbalmozik, akit legfőképpen nem is hangszeres fürgesége, hanem a zene iránti érzéke, igazi muzsikusi minősége határoz meg. Lukács mindvégig olyan bontásokkal teremti meg a harmóniaszőnyegeket, amelyek hatása alatt az egész kvartett roppant erőre kap és „[á]t a kőtengeren” szinte hegyeket mozgat meg. Baló István (dobok) megrészegült intenzitással játszik és még Hock Ernő (nagybőgő) is ki-kilép időnként a rászabott, kissé monoton basszusszólamok szerepéből. Ez utóbbi jegy mintha elvárás lenne az ifjú bőgőssel szemben, amely inkább visszahúzó erőt teremt a muzsikában rejlő lehetőségek megvalósításában – kiváltképpen érezni ezt a negatív hatást az egyébként rendkívül szépen megformált „Ereszkedő”-ben.

A lemezzel kompozicionálisan egy érettebb Dresch-gyűjteményt kapunk, amely lazán kapcsolódó egységként is megközelíthető, legalábbis az, ahogyan a karácsonyi Fonó koncerten szinte minden megszakítás nélkül végigjátszotta a korong egészét az együttes, arra látszott utalni, hogy ezt ők is így fogják fel. (Ennek a koncertnek egyébként az igazi különlegessége a meglepetés vendég, Chris Potter (szaxofon) volt). Nagyszerű élmény volt hallgatni, ahogyan a világ egyik legmeghatározóbb tenorja játszott Dresch korábbi szerzeményeire, némileg a saját komfortzónáján kívül, hiszen a koncertnyi ráadásban mindössze egy Don Cherry átirat Potter átirata került terítékre, amellyel viszont a kvartett is rendkívül együtt élt.)

A Kultúrpart Stúdióban felvett Kapu és kert egy kiváló hangminőségű korong, amelyen minden apró kis ütés vagy fújás arányosan szólal meg, mint ahogyan Dresch öblös énekhangja is a helyére kerül. Kiváltképpen így van ez a „Bizalom” már-már avantgárd és minden egyszerűsége ellenére mégis a legprogresszívebben megszólaló szerzeményével is, amelynek szépsége éppen abban rejlik, hogy nincsen túljátszva. Kétségtelenül egy nagyon jó pillanatban készült felvétel, amely a jelenlegi Dresch kvartett egyik lehető legerősebb formáját mutatja." (Németh Attila,ekultura.hu)A lemezen elhangzó szerzemények:
1. Át a kőtengeren
2. Ereszkedő
3. Futás Miska
4. Kapu és kert
5. Széki köszöntő
6. Bizalom

A zenészek: Dresch Mihály ­– tenor és szoprán szaxofon, fuhun, ének; Lukács Miklós – cimbalom; Hock Ernő – nagybőgő; Baló István – dobok.

Kód
http://tinyurl.com/z34q2g2

2  
köszönöm!

0
3  
Szívesen!

4  
Köszönöm!

5  
Köszönjük Levin, ne hagy abba....!

6  
Köszönöm! Ünnep van ma!

7  
Köszönöm!

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]