Kedd/Tuesday, 2017 Jún 27, 9:38:20
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
Statisztika


Jelen vannak:
Wolawola , nghtraum , branko64 , lbtamas , qwert , stanicli , collieMa itt jártak:
Levin, jan1234, galamb, dobitibi, osomfai, rigoboy, weawerchuby, Gledix, kalmy, Fazék, fodori, DArdanella, zozo54, vpetti, Chris, susdomes, topo, vargajozsi, Alaptolma, BVITCH, gshlz15, roarrr, ama55, pajapila, Laosz, hocaapu, joepapa, turulbird, furedfilm, DNS07, larryz, [Teljes lista]
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2016 » Április/April » 14 » Glenn Gould - Bach Toccatas Vol. 1 (1976/1979) Columbia Records
Glenn Gould - Bach Toccatas Vol. 1 (1976/1979) Columbia Records
6:44:45
FLAC
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Klasszikus / Classical | Megtekintések száma: 319 | Hozzáadta: Levin
Hozzászólások összesen: 1
0
1  
A toccata (amely az olasz érinteni szóból származik) egy billentyűs hangszerre íródott zenemű, amelyben az előadó a virtuozitását mutathatja be. Nagy ritkán a több hangszerre íródott darabokat hívják így (például Claudio Monteverdi Orfeo című operájának nyitánya).

Az első forma a késő reneszánszban jelent meg, Észak-Itáliában. Az 1590-es években többek között Girolamo Diruta, Adriano Banchieri, Claudio Merulo, Andrea és Giovanni Gabrieli, ill. Luzzasco Luzzaschi komponáltak ilyen műveket. Ezekben a művekben az egyik kézben mindig akkord-kíséret van, míg a másikban virtuóz futam. Az éppen ott tanuló Hans Leo Hassler elterjesztette Németország-szerte, és így csúcsosodhatott a műfaj később Johann Sebastian Bachnál.

A barokk zene első toccatáját Girolamo Frescobaldi írta, ahol a reneszánszhoz képest szinte minden megnagyobbodott (hosszúság, virtuozítás stb.), és jobban szekciókra bomlott. Az akkordok fúgatizálódtak, a futamok mellé gyakran arpeggiók társultak. A tempó változó, de a darab mindig az improvizáció hatását kelti.

Bach (akinél a toccata általában fúgával vagy prelúdiummal társul) mellett Michelangelo Rossi, Johann Jakob Froberger, Jan Pieterszoon Sweelinck, Alessandro Scarlatti és Dietrich Buxtehude írta a leghíresebb toccatákat. (Wikipédia)

"Glenn Gould célja napnál világosabb volt: a perfekció iránti olthatatlan vágy kiélése, hisz szerinte képtelenség a tökéletest a koncert nyomasztó légkörében megközelíteni. Számára a hangverseny egy gladiátorviadalhoz hasonlított, ahol közönségnek egyéb célja sincs, mint versenyző (művész) hibáit és mielőbbi elbukását lesni. Gould megszállottan gyűlölt minden kritikátlan konvenciót, mely a hangversenyezés kultúrája köré szövődött az évszázadokkal, megvetett minden ilyen irányú mesterkéltséget és erőltetett ítészi diskurzust, a megismételhetetlenség és az egyszeri művészi inspiráció lényegtelen körülményekké degradálódtak nála. Azonban a lemezstúdió légköre igazi otthonává lett, ahol senkiéhez sem fogható életművet hozott létre." (Balázs Miklós)

A művek:
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
1 Toccata in D Major, BWV 912 14:01
2 Toccata in F-Sharp Minor, BWV 910 11:43
3 Toccata in D Minor, BWV 913 17:08

A felvételek Torontóban, az Eaton's Auditoriumban 1976. októberében és novemberében készültek.

Kód
http://pasted.co/ce49e879

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]