Péntek/Friday, 2017 Jún 23, 8:09:47
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
Statisztika


Jelen vannak:
ek1960 , BVITCH , kiborg , Marcipán , hocaapuMa itt jártak:
Levin, galamb, tibuno1, osomfai, Georgie, rigoboy, Gledix, kalmy, fodori, DArdanella, zozo54, vpetti, susdomes, DomiTibi, topo, stevehu03, BVITCH, gshlz15, gykrantz, roarrr, taddeo, Jamby, pajapila, Laosz, hocaapu, jakja, lui59, DNS07, szungyus, larryz, limre, [Teljes lista]
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2015 » Szeptember/September » 5 » Haydn - Glenn Gould: The six last Sonatas [2 CD] (1981/2008) CBS
Haydn - Glenn Gould: The six last Sonatas [2 CD] (1981/2008) CBS
9:39:41

FLAC
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Klasszikus / Classical | Megtekintések száma: 733 | Hozzáadta: Levin
Hozzászólások összesen: 1
0
1  
A 2013 Szeptember 11-i bejegyzés frissítése.

Glenn Gould 1932. szeptember 25-én született Torontóban, Kanadában. A huszadik század egyik zenei óriása volt. Elsősorban zongoraművészként ismerjük, de figyelemreméltó karrierje magában foglalja tudományos szintű elméleti művek és zenekritikák írását, zeneszerzést, rádióműsorok szerkesztését, TV-esszék alkotását. A zongorán kívül orgonán és csembalón is játszott, és utolsó éveiben vezényelt is. A filmrendezés és a szépirodalom terén szintén voltak tervei.
Glenn Gould zenész családba született, anyai ágon rokona volt Edward Grieg is. Három éves korára kiderült, hogy egyedülálló zenei képességekkel rendelkezik – abszolút hallása volt, és már kottát is tudott olvasni. Zongorázni édesanyja kezdte tanítani. Nyolc éves korától a torontói zeneakadémia hallgatója volt, ahol zeneelméletet, orgonát és zongorát tanult Alberto Guerrerotól. Tizenkét éves korában kitüntetéssel diplomázott.

A következő évben, 1955-ben debütált Amerikában, szólózongoraestet adott Washingtonban és New Yorkban. Hagyományokat felrúgó műsora (Sweelinck, Gibbons, Bach, az időskori Beethoven, Berg és Webern darabjai), senkihez nem hasonlítható stílusa, egyéni értelmezései és különleges színpadi viselkedése azonnal bálvánnyá emelték őt. A bemutatkozását követő napon a Columbia Records lemezkiadó exkluzív szerződést kötött vele. A közös munka Gould haláláig tartott.

Első felvétele, az azóta legendássá vált Bach Goldberg variációk (1956) a kritikusok körében nagy sikert aratott, és őt a nemzetközi figyelem középponjába állította.
Ötven éves korára Glenn Gould új feladat elé nézett, vezényelni kezdett. Ugyanebben az évben, 1982-ben új felvételt készített Bach Goldberg-variációiból, nem kevésbé figyelemreméltót, mint az első. Néhány nappal ötvenedik születésnapja után, sajnálatosan hamar, 1982. október 4-én elhunyt.
Fenti ismertetést egyik kedvencem, a fidelio.hu írta a művészről, aki sem Mozartot, sem Haydnt nem tartotta különösen nagyra, de a késői Haydn műveket mégis tiszteletben tartotta.

Az első három Haydn zongora szonáta:

Sonata n° 56, Hoboken XVI/N° 42, in D Major
1. I. Andante con espressione 8:47
2. II. Vivace assai 2:13

Sonata n° 58, Hoboken XVI/N° 48, in C Major
3. I. Andante con espressione 12:54
4. II. Rondo : Presto 3:23

Sonata n° 59, Hoboken XVI/N° 49, in E flat Major
5. I. Allegro 4:46
6. II. Adagio e cantabile 8:48
7. III. Finale : Tempo di Minuet 3:40

Kód
http://pasted.co/5c5e69fe

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]