Vasárnap/Sunday, 2020 Nov 29, 3:33:32
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Statisztika


Jelen vannak:
LevinMa itt jártak:

free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2016 » Október/October » 20 » Herbert von Karajan Gold Series: Schostakowitsch - Symphonie No. 10 (1990) Deutsche Grammophon
Herbert von Karajan Gold Series: Schostakowitsch - Symphonie No. 10 (1990) Deutsche Grammophon
4:38:14

FLAC
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Klasszikus / Classical | Megtekintések száma: 420 | Hozzáadta: Levin
Hozzászólások összesen: 1
0
1 Levin   [Bejegyzés]
Herbert von Karajan (Heribert Ritter von Karajan) (1908-1989) uralkodója, szuverén egyénisége volt a zene világának.
A Karajan család görög származású volt, a 18. században költöztek a Török Birodalomból Bécsbe, majd Chemnitzbe. Szászország textiliparának fejlesztésében szerzett érdemeikért nemesi címet kaptak, ezzel jogot arra, hogy használhassák a "von" előtagot. Ekkor változott a nevük Karajaniszról Karajanra.
Sikereinek alapja a tökéletes mesterségbeli tudás, a fanatikus munkaszeretet és a tökéletességre való törekvés volt. Könyörtelen művészi igényessége nem ismert határt sem önmagával, sem a zenekarral, sem az énekesekkel szemben. Mindezzel számos súrlódást, kisebb-nagyobb konfliktust provokált – a sikersorozatot botrányok kísérték a Scalában, Salzburgban, Bécsben és a Berlini Filharmonikusok élén. Ez utóbbi zenekar maradt tevékenységének középpontjában, de a sorozatos viták megrontották a muzsikusok és Karajan kapcsolatát, ezért 1989 áprilisában lemondott berlini tisztségéről.

Nagyszerű formaérzékkel rendelkező, szuggesztív egyéniség volt. Operakarmesterként és koncert-dirigensként egyaránt a 20. század legkiválóbbjai közé tartozott. Interpretációjának pontosságáról és tárgyilagosságáról volt nevezetes, bár élete vége felé stílusa egyre személyesebbé vált. A körülötte dúló viharok során nem művészetét, hanem karakterét bírálták sokan: diktátori ösztönét, amely nem tűrt ellentmondást, s csak az alávetettséget viselte el másoktól.
Zenei hagyatéka rendkívül gazdag, több száz lemezt készített, melyek összesen 12 millió példányban keltek el. Egész sorozatokat, Beethoven szimfóniáit, Mozart- és Wagner-operákat ismételt meg, a tökéletességet hajszolva. A zenészek üzletszerűséggel vádolták, de lázadni már csak betegsége idején mertek ellene. 1989. július 16-án hunyt el.

Karajannak nagy jelentősége volt a CD-k kifejlesztésében. Úttörő szerepet vállalt e technológia és a formátum népszerűsítésében. A hagyomány szerint az eredetileg 60 perces műsoridőre tervezett compact disc-eket 74 percre bővítették – mindezt azért, hogy a Karajan által vezényelt Beethoven IX. szimfónia ráférjen egy lemezre.

Dmitrij Dmitrijevics Sosztakovics (1906-1975) a 20. század egyik legjelentősebb, de mindenképpen a legnépszerűbb, szerte a világon egyre többet többet játszott zeneszerzője. Szinte kezdettől fogva a legvégletesebb véleményeket kiváltó munkásságából többször is ügy lett: először az 1936-os hírhedt Pravda-cikk, majd az 5. szimfónia 1937-es bemutatója, később az 1948-as és az 1958-as párthatározatok, s végül a 13. szimfónia (Babij Jar) 1962-es megcenzúrázása után, hogy csak a leghangosabb botrányokat említsük.

Symphonie Nr. 10 E-moll Op. 93
1 Moderato 22:35
2 Allegro 4:16
3 Allegretto 11:44
4 Andante — Allegro 13:08

Berliner Philharmoniker
Herbert von Karajan


Kód
Kódhttp://tinyurl.com/sosztakovics

Name *:
Email:
WWW: