Vasárnap/Sunday, 2017 Máj 28, 7:32:18
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
Statisztika


Jelen vannak:
gi , larryz , oparin1954 , gshlz15Ma itt jártak:
Levin, galamb, tibuno1, osomfai, KTib962, pepofec, rigoboy, Gledix, zozo54, vpetti, Yes, susdomes, gshlz15, roarrr, Laosz, Oldbear, jakja, Tanabaj, lopakodo, DNS07, szungyus, larryz, Rafiki, Mogorva, stanicli, ols, Gaba, kuttyt, royalzene, csifi1951, csita63, [Teljes lista]
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2015 » Október/October » 18 » Howard Shore - Doubt - OST (2009) Howe Records
Howard Shore - Doubt - OST (2009) Howe Records
4:38:11

320 kb/s
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: OST | Megtekintések száma: 341 | Hozzáadta: Levin
Hozzászólások összesen: 2
0
1  
Egy asszony feloldozást kért, mert pletykát terjesztett ismerőséről. Előbb vigyél fel egy párnát a tetőre, szúrd ki, aztán gyere vissza, és mondd el, mi történt – így a pap. A nő megtette. A szél az egész környéken szétszórta a tollakat – számolt be gyóntatójának. Cselekedetedet csak úgy tudod jóvátenni, ha mind egy szálig összeszeded a tollat – mutatott rá az atya, mire az asszony beismerte: „Az lehetetlen!”

Vasárnapi szentbeszédében ezzel a példázattal üzen Brendan Flynn atya a bronxi St. Nicholas katolikus iskola igazgatójának és történelemtanárának, Aloysius és James nővéreknek, akik előzőleg azt közölték vele, bizonyos jelek miatt ott fészkel bennük a gyanú, hogy a pap érdeklődése egyik ministránsa, az iskola egyik tanulója, Donald Miller iránt átlépi a megengedett határokat. Pedig a Flynn atya barátsága jelentette védernyő nagyon is fontos a fiú számára. Enélkül iskolatársai alighanem kirekesztésen is túlmutató előítéletességgel fogadnák az írek és olaszok látogatta iskola első színes bőrű diákját. 1964-ben vagyunk, egy évvel a Kennedy-gyilkosság után, és kettővel az után, hogy Martin Luther King részt vett az úgynevezett washingtoni menetelésen, és ott világgá kiáltotta, hogy van egy álma… Egész Amerika félt. Értékrendek, hagyományok borulása-átrendeződése kérdőjelezte meg a megszokott útjelző táblák helyességét. Ahogyan a film 2008-as készítése idején is, amikor az amerikai sajtó a pedofilpap-botrányoktól volt hangos.

Mégsem valami pedofiltörténet bontakozik ki Flynn atya és Aloysius nővér konfliktusából: a szigorú előírások merev betartásán őrködő igazgatónő – akinek még a szentatya bekeretezett-beüvegezett fényképe is arra szolgál, hogy azt a táblára akasztva, a tanár benne, mint valami tükörben, követhesse a háta mögött zajló eseményeket –, valamint a rendszert emberibbé újítani akaró pap személyében két világ és két Isten-kép ütközik össze. Rigorózus erkölcs és megértő kedvesség. Rendíthetetlen hit a tekintély és rendíthetetlen hit a szeretet és megértés erejében. A „féljük Istent” és a „társainkban szeressük Istent” világa. Feljogosít-e a láthatatlanban való hit arra, hogy a hétköznapokban is látatlanban higgyünk abban, amit csak gyanítunk? Vagy lehet, hogy a templomon kívül már megcsalatkozik a hallás?

Az 1950-ben Bronxban született John Patrick Shanley által – saját 2005-ös (Pulitzer- és Tony-díjjal is elismert) darabjából – írt és rendezett film nem mondható cselekménygazdagnak. Ennek ellenére kevés lebilincselőbb és elgondolkodtatóbb alkotással találkozhatni. A feszes dialógusokból, a drámai keresztutalásokból megrázó lelki történések bontakoznak ki. Mindketten beismerik a másiknak, bizony, követtek el már halálos bűnt, de ennek nyomán mindketten másként viszonyulnak az emberi bűnökhöz: egyikük üldözi mindazt, amit bűnnek tart, másikuk igyekszik megérteni és megbocsátani. A nagyszerű operatőri munka is fokozza a szellemi izgalmakat: szinte semmit nem látunk szemtől szembe, mindent csak valamilyen egyéni szögből, miközben az őszi falevelek ijesztően keringenek, akárcsak a tetőről szétszóródó tollak.

A főszereplő Meryl Streep (Aloysius nővér) és Philip Seymour Hoffman (Flynn atya) alakítása több mint hiteles: sarkítottan ellentétesnek megírt figurájukat életszerűvé és emberközelivé árnyalja, hogy éreztetik saját belső vívódásaikat is, és megélhetővé teszik, hogy a merevség és a rugalmasság etikuma egyaránt fakadhat igaz, átélt hitből. Nem véletlenül jelölték mindkettejük alakítását Oscarra (akárcsak a fiatal James nővért játszó Amy Adamset és a Miller anyját megformáló Viola Davist, valamint a forgatókönyvet). (Gyenis Ignác)

Howard Leslie Shore (Toronto, Kanada 1946. október 18. –) Oscar-díjas, Golden Globe-díjas és Grammy-díjas kanadai zeneszerző, legismertebb munkái A Gyűrűk Ura-trilógia, A hobbit és A bárányok hallgatnak dallamai.

A film zenéje:
1. Main Title
2. Sacristy
3. Daybreak
4. Be Alert
5. I am Concerned
6. The Locker
7. The Rose Garden
8. Porch
9. The Storm
10. Sister James
11. Accused
12. Feathers
13. The Crow
14. Donald
15. Range
16. Mrs. Miller
17. Confrontation
18. Goodbye Sermon
19. Doubts

Kód
http://pasted.co/9ca005c0

0
2  
A film magyar szinkronnal:

Kód
http://www.filmbazis.org/film/236278/?_lbGate=839743

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]