Kedd/Tuesday, 2017 Jún 27, 9:39:46
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
Statisztika


Jelen vannak:
Wolawola , nghtraum , branko64 , lbtamas , qwert , stanicli , collieMa itt jártak:
Levin, jan1234, galamb, dobitibi, osomfai, rigoboy, weawerchuby, Gledix, kalmy, Fazék, fodori, DArdanella, zozo54, vpetti, Chris, susdomes, topo, vargajozsi, Alaptolma, BVITCH, gshlz15, roarrr, ama55, pajapila, Laosz, hocaapu, joepapa, turulbird, furedfilm, DNS07, larryz, [Teljes lista]
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2015 » Október/October » 17 » Jacques Champion de Chambonnières - Pièces pour Clavecin {Françoise Lengelle} (1985/1994) Lyrinx
Jacques Champion de Chambonnières - Pièces pour Clavecin {Françoise Lengelle} (1985/1994) Lyrinx
2:24:41

320 kb/s
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Klasszikus / Classical | Megtekintések száma: 274 | Hozzáadta: larryz
Hozzászólások összesen: 1
0
1  
A középbarokk nagy francia csembalóművésze, gyakorlatilag a francia clavecin iskola megalapítója. Bár a billentyűs zenének nagy hagyománya volt a Francia Királyságban, Chambonniére volt az első, aki szinte legendás hírnévre tett szert a hangszer virtuózai közül. Gazdag tradíció örököseként indult karrierje, hiszen a XVI. századi billentyűs zene meghatározó famíliájának a Champion családnak (mely féltucatnyi kiváló előadót adott a francia udvarnak) volt leszármazottja. Már nagyapja Thomas Campion az „Organiste et épinette du roy” címmel büszkélkedhetett, ami fiára, Jacques Campionra (körülbelül 1555 – 1642) szállt.

A kis Chambonniéres apjától tanult, és már 10 éves korában együtt zenéltek az udvarnál. Az 1630-as évekre korának vitathatatlanul legnagyobb csembalóvirtuózává nőtte ki magát, és hírneve lehetővé tette, hogy, úttörőként, otthonában privát koncerteken szórakoztassa a jól fizető nagyérdemű közönséget. Emellett kiváló táncos volt, még a Királyi Balett is foglalkoztatta. Világfiként élt, költséges háztartást vitt, mely emésztette a befolyt összegeket. költekező életmódjának tudható be, hogy két házassága is zátonyra futott. 1656-ban ellehetetlenült az udvarnál, mivel visszautasította, hogy mint Lully beosztottja continuót játsszon a Királyi Zenekarban. Második felesége egy évre rá elköltözött tőle, és Chambonničre kénytelen volt címét eladni tanítványának, d'Anglebert-nek. Louis Couperinnek szintén felajánlották a címet, de az ő gyomra túl kényes volt ahhoz, hogy mélységesen tisztelt tanárát kitúrja állásából. Ezután haláláig Chambonniére gyakorlatilag műveinek kiadásából élt. Mintegy hetven művét publikálta (1670), melyek a nyomtatott csembalózene első példái a Francia Királyságban. Röviddel ezután nagy nyomorban hunyt el.

Művei

Korának legnagyobb előadója volt különösen billentéseinek finom kidolgozottsága okán. Publikációi és tanítványai (d'Anglebert-nek, Louis Couperin) eredményei alapján is méltán tarthatjuk a francia clavecin iskola megalapítójának. Utóbbit ő fedezte fel és hívta Párizsba, a francia zene legsikeresebb családregényének első fejezeteit vázolva fel.

Stílusa a francia lantiskola hagyományain alapszik, de már saját idiómakészlettel bír. Zenéje szinte kizárólag tánczene [főként gaillarde, pavane (L'Entretien des Dieux), canaris, menüett, sarabande (Jeunes Zephirs), allemande (La Loureuse) gigue (La Verdinguette) és chaconne bináris AABB formában] gyakran kifejező programzenei címmel (L'Entretien des Dieux, La Loureuse, La Verdinguette, Jeunes Zephirs). Darabjai érzékeny, lírai hangvételű táncok, melyek François Couperin művészetének előfutárai. Legsikeresebbek azon pavane-ok, sarabande-ok gigue-ek, melyekben Bachot és Couperint mintegy megelőlegezve tökéletesen sikerül ötvöznie a polifon kidolgozást a meggyőző harmonizációval.


Tracklist:

01 - Pavane
02 - Suite en Fa - 01 Allemande
03 - Suite en Fa - 02 Courante
04 - Suite en Fa - 03 Sarabande
05 - Suite en Fa - 04 Rondeau
06 - Suite en Fa - 05 Autre Brusque
07 - Suite en Fa - 06 Chaconne
08 - La Drollerie
09 - Le Printemps
10 - Suite en Ut - 01 Allemande
11 - Suite en Ut - 02 2e Allemande
12 - Suite en Ut - 03 Courante
13 - Suite en Ut - 04 Autre
14 - Suite en Ut - 05 Sarabande
15 - Suite en Ut - 06 Gigue
16 - Suite en Sol - 01 Allemande dite l'Affligée
17 - Suite en Sol - 02 Courante
18 - Suite en Sol - 03 Sarabande
19 - Suite en Sol - 04 Gigue
20 - Pavane bis
21 - Gaillarde - Double de la Gaillarde

Kód
http://tinyurl.com/ospkdbg

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]