Szerda/Wednesday, 2017 Jún 28, 7:57:23
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
Statisztika


Jelen vannak:
Sandrej , mohawk , hosiMa itt jártak:
Levin, osomfai, susdomes, Laosz, Tibor43, kuckó, Santi_tata, mohawk, nagyboti, ap_small, hydroregia, ek1960, Nagys, maedina, PapaMaci, MorseSB, jazola, Öcsibácsi, catfree, Petyko70, 2pumukli, Buddhaboy, DZ0915, pooly73, lackolevel, hang54, watabe, sgabor, 5556321, SumiSky, Sandrej, [Teljes lista]
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2016 » Október/October » 7 » Keith Jarrett, Charlie Haden - Jasmine (2010) ECM Records
Keith Jarrett, Charlie Haden - Jasmine (2010) ECM Records
3:04:53

FLAC / 320 kb/s
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Jazz | Megtekintések száma: 1427 | Hozzáadta: gykrantz
Hozzászólások összesen: 3
0
1  
A 2012 Február 13-i bejegyzés aktualizált frissítése.

"Charlie Haden (1937-2014) a világ egyik legjobb jazzbőgőse volt. Tevékenyen részt vett a műfaj szinte valamennyi fontos modern irányzatában.

A cowboy

Az apa, Carl Haden 1932-ben készített először countryzenei rádióműsort. Előbb egy férfiduóban énekelt, majd megismerkedett későbbi feleségével, és a duóba Mary Jane-t is bevették. Amikor gyerekeik lettek, családi adásokat rendeztek. Charlie fiuk 1937 augusztusában született, negyedik gyerekként, és még nem volt kétéves, amikor már cowboynak öltözve fellépett testvéreivel és szüleivel a „Haden Family Show”-ban. Tizenötéves koráig naponta énekelt reggel a rádióban, s csak ezután indult iskolába. A család többször költözött, Charlie az iowai Shenandoah-ban látta meg a napvilágot, de nemsokára a Missouri állambeli Springfield lett az otthona. Az 1997-ben Pat Methenyvel duóban felvett Beyond The Missouri Sky-t mindkét muzsikus esetében gyermekkori élmények ihlették. A tizenöt évesen kapott gyermekparalízis lehetetlenné tette Haden gyermekénekesi karrierjét, de megmaradt számára a hangszeres zenészi pálya lehetősége. Kamaszkorában szerette meg a jazzt, bebopot és West Coast-ot hallgatott. Hampton Hawes zongorista volt a kedvence, vele kezdő korában együtt is játszott Kaliforniában.

A Haden-házban megforduló countryzenészek egyike volt Hank Garland, ő javasolta a későbbi bőgősnek, hogy menjen nyugatra és tanuljon jazzt. Charlie már korán érdeklődni kezdett a bőgőzés iránt, a testvére öreg hangszerén próbálkozott. 1955-ben járta ki a középiskolát, majd az Ozark Jubilee című springfieldi tévéműsorban bőgőzött countryzenészek oldalán. Az itt keresett pénzből utazott el Los Angelesbe, ahol megismerkedett a további pályájára döntő hatást gyakorló Ornette Colemannel. A Los Angeles-i Westlake College of Musicban és a helyi együttesek fellépésein már elsajátította a szakma alapjait, de az igazi iskolát Coleman jelentette számára, aki 1959-ben magával vitte New York-ba. Coleman kvartettben játszotta botrányt keltő zenéjét. Charlie Haden sorsa úgy hozta, hogy aktívan részt vehetett a modern jazz születésében.

Amikor 1988-ban Haden felesége, Ruth Cameron énekesnő azt javasolta, rendezzenek nagy családi összejövetelt a bőgős édesanyjának 80. születésnapján, és a család énekeljen egy dalt közösen, még senki se sejtette, hogy az esemény tíz évvel később egy különleges lemez megszületéséhez vezet majd. A családi összejövetelen annyira jól sikerült a közös dalolás, hogy a Haden-família 2008-ban Nashville-be utazott, ahol a házaspár, a négy zenész gyerek (három lány és egy fiú), valamint barátaik felvették a bőgős első country- és bluegrass albumát, a Rambling Boy-t. A CD-n hegedű, bendzsó, dobro, mandolin, gitár és bőgő szerepel. A családot és a helyi muzsikusokat egy-két régi barát, például Pat Metheny és Elvis Costello egészíti ki. A Rambling Boy lemez a bőgős szülei emléke előtt is tiszteleg, akik Haden nyilatkozatai szerint mindig támogatták a zenei karrierjét. Egy beszélgetésben felidézi a pillanatot, amikor Los Angelesbe indult, és a mamája kikísérte a távolsági busz megállójába, megvárta, amíg a bőgőt felkötözik a busz tetőcsomagtartójára, és egészen addig állt ott, amíg a Greyhound el nem tűnt a távolban.

Az oktató

Charlie Hadent a cowboy-korszak megtanította a melódia tiszteletére. A hangok tisztasága iránti szenvedélyes szeretete kisfiúként rögződött benne. Olyannyira, hogy egy helyen azt nyilatkozta: valahányszor egy bőgőszólót ad elő, felidéződnek játékában a country-emlékek. Ezt talán nem minden hallgatója tudja felfedezni, de azt igen, hogy a műfaj egyik legelegánsabb „puristája” játszik. Alighanem a duóalbumokon érezhető leginkább ez a makulátlan hangzás, legutóbb a Keith Jarrett oldalán felvett Jasmine-on." (Máté J. György, Jazznoise.eu)

Kedves Gykrantz , köszönjük szépen a lemezt!

A számok:

1 For All We Know
2 Where Can I Go Without You
3 No Moon at All
4 One Day I'll Fly Away
5 Intro/I'm Gonna Laugh You Right Out of My Life
6 Body and Soul
7 Goodbye
8 Don't Ever Leave Me

Charlie Haden – double bass
Keith Jarrett – piano


Kód
http://tinyurl.com/jarretthaden

2  
Igazi örömzene, köszönöm!

0
3  
Nagyon szívesen!

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]