Szombat/Saturday, 2017 Máj 27, 2:42:16
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
Statisztika


Jelen vannak:
csigabor59 , Senki009 , nagyboti , szines , ek1960Ma itt jártak:
Levin, tibuno1, osomfai, KTib962, pepofec, sergeee, susdomes, gshlz15, gykrantz, roarrr, Laosz, Fred, jakja, larryz, Orizatriznyak, Rafiki, Mogorva, kuttyt, csifi1951, siposl, Marcipán, hoppika, nagyboti, Montresor, kiborg, pinterevics, biril, ek1960, bujdoso, daniel, smulan, [Teljes lista]
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2015 » Augusztus/August » 2 » King Crimson - In the Court of the Crimson King (1969/1999) Virgin Records
King Crimson - In the Court of the Crimson King (1969/1999) Virgin Records
6:06:56

FLAC / 320 kb/s
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Progressive rock | Megtekintések száma: 1703 | Hozzáadta: Levin
Hozzászólások összesen: 2
0
1  
A 2012 Április 19-i bejegyzés frissítése.

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat százhatvannyolcadik lemeze.

1969-ben az angol Robert Fripp gitáros és Michael Giles dobos alapította a progresszív rock egyik nagy úttörő zenekarát, a King Crimson-t. Az együttes kisebb-nagyobb megszakításokkal mai nap is működik, igaz, hogy az eredeti felállásból csak Robert Fripp zenél a csapatban.
A lemezről getro2 így ír bolgjában:
"Az In the Court of the Crimson King műfaja pszichedelikus-progresszív rock, amely a komorabb, intelligensebb vonalat képviseli. Habár nem kap akkora hangsúlyt mint a zene, érdemes utánanézni a dalszövegeknek is. A csend már itt is szerepet játszik a hangulatkeltésben, ez leginkább az első számban vehető észre (21st Century Schizoid Man). A dal a többihez hasonlóan tele van olyan elemekkel, melyek egy halom későbbi együttesben is megjelentek.
A lemez alakulására (a hangulatot tekintve) a hullámvasút lenne a legmegfelelőbb jelző. A pörgős, mégis kifinomult, kissé beteg 21st Century Schizoid Man-t egy hihetetlenül nyugodt, lelket simogató, szívmelengető szám követi(I Talk to the Wind). A kellemesen tiszta énekhang és a néha megszólaló fuvolaszólamok a lassú gitár és dobjátékkal kétségkívül a lemez leghangulatosabb dalát adják. Az Epitaph hasonlóan borús, mint a címe (Sírfeliratot jelent ugyanis.). A kissé drámai, dobra, mellotron szólamokra építő dal a csodálatos, nyugodt, majd drámaiba forduló énekhanggal remek párost (trióst) alkot. A Moonchild sajnos megtöri az addig hibátlan ritmust és tíz percen keresztül jazz-es improvizációval ,,kényezteti" a hallgatót,
mindenféleképpen érdekes próbálkozás, de megtöri az addig keletkezett
melankolikus hangulatot.
A befejező dal (The Court of the Crimson King) visszatér a gyökerekhez - drámai, erőteljes, vidám billentyűszólamokkal és kellemes, már-már megszokottnak nevezhető fuvolajátékkal. Pont olyan befejezés, mint vártam, kissé elborult, mégis nagyszerű lezárásnak tekinthető. Példaértékű.
Mint ahogy az egész album is az - nem véletlenül aggatják rá a különböző dicsérő és magasztaló jelzőket, ha nem készült volna el ez a lemez, kétségkívül a hetvenes évek stílusa is némileg másképp alakult volna. Nagyon erős, mégis csodálatos darab, a progresszív rocklemezek egyik mintapéldája -
ennél nagyobb dicséretet talán nem is kaphatna."

A zenekar bemutatkozó albuma elkészítésekor a következő tagokból állt: Robert Fripp – gitár, billentyűs hangszerek; Ian McDonald – fafúvósok, billentyűs hangszerek, vibrafon, mellotron, vokál; Greg Lake – ének, basszusgitár; Michael Giles – dob, ütőhangszerek, vokál; Peter Sinfield – dalszövegek, próza.

A számok:

1. 21st Century Schizoid Man (Robert Fripp, Ian McDonald, Greg Lake, Michael Giles, Peter Sinfield) – 7:20
* Mirrors
2. I Talk to the Wind (Ian McDonald, Peter Sinfield) – 6:05
3. Epitaph (Robert Fripp, Ian McDonald, Greg Lake, Michael Giles, Peter Sinfield) – 8:47
* March for No Reason
* Tomorrow and Tomorrow
4. Moonchild (Robert Fripp, Ian McDonald, Greg Lake, Michael Giles, Peter Sinfield) – 12:13
* The Dream
* The Illusion
5. The Court of the Crimson King (Ian McDonald, Peter Sinfield) – 9:25
* The Return of the Fire Witch
* The Dance of the Puppets


Kód
http://tny.cz/6928aa1b

2  
Egyike az általam nagyra becsült zenéknek. Talán inkább azok körében kedvelt, akik a szimfonikus komolyzenét is szeretik. A King Crimson magyar követőjének tekinthető az After Crying nevű együttes, akit szintén ajánlom mindenki figyelmébe.

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]