Szombat/Saturday, 2017 Máj 27, 5:19:17
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
Statisztika


Jelen vannak:
Levin , susdomes , birilMa itt jártak:
Levin, Laosz, Fred, Orizatriznyak, Mogorva, biril, bujdoso, Gob, Ubiusz, szines, zene6
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2015 » December » 8 » Lovász Irén - Fellegajtó (2005) Hungaroton Classic
Lovász Irén - Fellegajtó (2005) Hungaroton Classic
2:59:50
FLAC / 320 kb/s
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: World | Megtekintések száma: 416 | Hozzáadta: cybulka
Hozzászólások összesen: 2
0
1  
"A FELLEGAJTÓ régi kedves témám, részben már megénekelt, másrészt még ki nem mondott formák és mondanivalók együttese. A lemez mottója a közismert kalotaszegi magyar népdal: "Én vagyok az, aki nem jó, fellegajtó nyitogató. Nyitogatom a felleget, a felleget, sírok alatta eleget...." Mit is jelent az a fellegajtó nyitogatás? Diák koromban kezdett foglalkoztatni ez a kép. Akkor kezdtem figyelni és csodálni a magyar népköltészet szimbolikáját, szürreális képalkotó gazdagságát. Aztán néprajzkutatóként a szakrális népköltészet sajátosságai vonzottak. Éveket töltöttem el az archaikus népi imádságok tanulmányozásával. Igyekeztem megérteni azt az emberi világot és indítékot, ami az embert a természetfölöttivel való állandó kapcsolattartásra készteti. Vallásantropológiai kutatásaim lenyomatai a publikált tanulmányaim. Ahogy a Szakrális kommunikáció címû könyvem utószavában vallottam: "1995 óta életem más irányba fordult. A tudományt felváltotta a mûvészet, a katedrát a színpad, az elméletet a gyakorlat, a nyelvet a zene. Mindaz, amivel ma foglalkozom, építkezik abból, amit ezelôtt tanultam és tettem." Építkezik mindabból az emberi tapasztalatból és tudásból is, amit néprajzi, népzenei terepmunkáimon és a disszertációm elkészítése során szereztem.

Ma már tudom, hogy a népdalban megénekelt „fellegajtó" az égi és a földi világok közötti átjárást segítõ varázskapu. Nem mindenki tudja kinyitni, de vannak, akik igyekeznek nyitogatni. Sírással, imával, énekkel és más, nem szóbeli varázslatokkal. Van, akinek sikerül, s megtalálja a Kulcsot.
A FELLEGAJTÓ címû lemez is errõl szól a maga módján, és a sajátos eszközeivel, (máshogy, mint a kandidátusi értekezés). Olyan dalokat válogattam össze, amelyekben a „történet" a „mennyország kapuja, celi porta, mennyei ajtó, egyik vagy másik oldalán „játszódik".

A szakrális magyar népköltészet archaikus énekei mellett középkori latin nyelvû gregorián dallamok is felcsendülnek.

Köszönöm a segítséget Édesanyámnak, a sok jóhangú és jószívû parasztasszonynak, mestereimnek és barátaimnak:
Köszönöm, hogy Dr. Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutató folyamatos emberi és szakmai támogatásával kitüntet. Az õ gyûjtéseibõl használtam föl itt a moldvai csángó Mária altatóját és az Angyali üdvözletet. Dr Mizsei Zoltán (DLA)l zenetörténész és muzsikus, aki a középkori egyházi zene szakértõ kutatója és tolmácsolója, akinek a latin nyelvû gregorián dallamokat, és a legtöbb régi ének mai értelmezését, feldolgozását köszönhetem. Szokolai Dongó Balázs, a délalföldi dudás és furulyás, aki a hangszeres magyar népzene ördögi mestere, hiteles és kreatív elõadója, s a szaxofonjátékával is nagyon egyéni módon járult hozzá eme új zenei világ felépítéséhez . Csakúgy, mint Lukács Miklós az ösztönös és egyben tudatos cimbalommûvész, aki virtuóz játékával a népi, a klasszikus és a jazzvilágokat olyan természetesen ötvözi a cimbalmán, ami úgy szól a keze alatt, mint az égi citerák., hogy a fúzió magától értetõdõvé válik. Gyulai Csaba különféle etnikus és modern ütõhangszereivel a világzene keleti és nyugati végeit segít nekünk összekötni. Farkas Zoltán pedig az alternatív zenék kortárs világából hozza a basszusszólamot , tevékenyen hozzájárulva a régi zene új köntöséhez..

A világnak ezen a részén még föllelhetõk és körülhatárolhatók azok a több száz éve letisztult értékek, minõségek, amik kiállták az idõk próbáját, s amelyeket ma is vállalhatunk és segítségül hívhatunk. Aki jól keresi, megtalálhatja az elrejtett Kulcsot."  (Lovász Irén)


0
2  
A dalok:
01. Fellegajtó nyitogató
02. Én fölkelék
03. Angyali üdvözlet
04. Szent István
05. Ave Maria Stella
06. Jelenti magát Jézus
07. Cigány dal
08. Mária Mária
09. Ne féljetek pásztorok
10. Polorum Regina
11. Fellegajtüó II.

A zenészek:
Lovász Irén: ének
Lukács Miklós: cimbalom
Mizsei Zoltán: Fender Rhodes zongora, szintetizátor, ének
Szokolay Dongó Balázs: furulya, szaxofon, duda
Gyulai Csaba: ütõhangszerek
Farkas Zoltán: gitár, basszusgitárű

A CD anyagából készült rádiókoncertet Cybulka rögzítette és küldts el nekünk.

Kedves Cybulka, köszönjük szépen!

Kód
http://pasted.co/d9efe409

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]