Kedd/Tuesday, 2017 Máj 23, 4:12:02
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
Statisztika


Jelen vannak:
Ma itt jártak:
Levin, Gyulam, Rafiki, Mogorva, Cerdes
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2015 » Október/October » 23 » Luigi Cherubini - Requiem in do minore (1982) EMI
Luigi Cherubini - Requiem in do minore (1982) EMI
5:47:20

FLAC
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Klasszikus / Classical | Megtekintések száma: 727 | Hozzáadta: Levin
Hozzászólások összesen: 1
0
1  
A 2013 Október 18-i bejegyzés frissítése.

A kuckóban hagyomány, hogy a Halottak napja (latinul Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum) közeledtekor a zeneirodalom egy-egy rekviemjét töltöm fel és teszem közzé, abban a reményben, hogy meghallgatásuk hozzájárul az ünnep hangulatának megteremtéséhez.
A requiem, más szóval missa pro defunctis, vagy szép magyar nyelvünkön: gyászmise a holtak lelki üdvéért tartott, a pap által is énekelt nagymise.

Maria Luigi Cherubini (1760-1842) olasz születésű francia zeneszerző Firenzében született 1760. szeptemberében. Velencében Sarti volt a mestere. Húsz éves korában írta első operáját. 1786-ban Párizsba ment, ahol letelepedett és az olasz operaház zenei vezetője lett. Itt aratta első kimagasló sikereit hangszerelésének meglepő hatásaival, harmóniáinak újszerű fordulataival és a drámai temperamentum szokatlan, sodró erejével. A zeneszerző a történelemnek ezekben a gyorsan változó, viharos éveiben is zavartalanul élvezte a társadalom megbecsülését: Napóleon a schönbrunni zenés parádék irányítását bízta rá, a Becsületrend lovagjává avatták, meghívták a francia Akadémia tagjai közé, XVIII. Lajos pedig udvari zeneszerzővé nevezte ki. 1822-től 1842. március 15-én bekövetkezett haláláig igazgatta a Conservatoire-t.

Luigi Cherubini 1815-ben írta vegyeskari c-moll rekviemjét XVIII. Lajos megrendelésére, a francia forradalmárok által koncepiós perben elítélt és kivégzett XVI. Lajos emlékére. A kortársak szerint a mű mozarti magasságokat súrol, Beethoven is - akinek a gyászszertartásán e requiemet énekelték - úgy fogalmazott: Ha requiemet írnék, Cherubini lenne számomra a követendő példa. A Királyi Requiemet 1817. január 21-én adták elő először a Saint Denis-i kriptában, hatalmas tömeg jelenlétében, egy XVI. Lajosért tartott emlékmisén. (Más források szerint a művet 1818-ban adták elő Joseph Méhul gyászünnepségén.) (dobray, konzervatórium blog)

A művet a Riccardo Muti vezette Philharmonia Orchestra London, és az Ambrosian Singers adják elő.Kód
http://pasted.co/56e0b7f5

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]