Szerda/Wednesday, 2024 Ápr 24, 12:09:56
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Statisztika






Jelen vannak:




Ma itt jártak:

free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2015 » Július/July » 24 » Makám - Café Babel (1997) Fonó Records
Makám - Café Babel (1997) Fonó Records
4:26:04

FLAC / 320 kb/s
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: World | Megtekintések száma: 724 | Hozzáadta: Levin
Hozzászólások összesen: 1
1 Levin  
0
A több mint húsz éve működő, az „új tradíció legmarkánsabb hazai képviselőjének” tartott Makám együttes legalább tíz éve a hazai etnojazz, folkjazz, világzenei színtér megkerülhetetlen, és lemezeken jól dokumentált formációja. Három különböző karakterű korszakra osztható pályáján - ahogy mondani szokták - „átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége, az ősi egység és harmónia keresése”.

A gitáros-zeneszerző Krulik Zoltán vezette, kezdetben hangszeres kamarazenét játszó csoport 1984-ben azzal a céllal alakult, hogy megpróbálja szintetizálni az európai zene, a különféle etnikumú folklór, a modern jazz és az avantgárd kortárs (repetitív) zene elemeit. Első kísérletező korszakában a Makám a leginkább az utóbbihoz állt közelebb, és az első évtizedet mindössze „másfél” LP (Makám és Kolinda: Szélcsend után, 1984, Makám: Közelítések, 1987) dokumentálja.

A kilencvenes évek derekán aztán az időközben átalakult együttes - a korábbi értékek megőrzésén túl - erőteljesen elmozdult a szabad zene felé. Nem kis mértékben a kezdetben állandó vendégként, majd teljes jogú tagként játszó Grencsó István jelenlétének köszönhetően. Ennek a folyamatnak volt az első kézzel fogható CD-termése az 1994-es Divertimento, de az első igazán karakteres produkciója a három évvel későbbi Café Babel. Grencsó improvizatív habitusa megtermékenyítően hatott Krulik kötöttebb kompozícióira, így a kultúrák és a hozzáállás folytonos érintkezéséből, egymásnak feszüléséből és keveredéséből az 1997-es év talán eddigi legizgalmasabb improvizatív zenei lemeze jött létre.

Az ígéretes irányt azonban Krulikék később nem folytatták, inkább újabb váltás jött: a Makam felfedezte magának a magyar népzene archaikus formáit és a dalt, mint műfajt. Következő albumai (Skanzen, 1999, 9 colinda, 2001, Szindbád, 2002, Anzix, 2003, Almanach, 2004) tökéletesen illeszkedett ebbe a sorba, ahol különböző korok és tájak (nép)dalai köré vont finom, jazzes, etnós zenei szövetet Krulik.

„A komponálás számomra mindig is játék volt - akár hangszer inspirálta, akár valamilyen kombináció. Előfordulhat az is, hogy egy matematikai ötletet bontok ki.” - Krulik Zoltán, 1998 (Jávorszky Béla Szilárd)

A zene:
[1] Tin Ta (Z.Krulik) - 10:01
[2] Descending Lines / Ereszkedö (Z.Krulik) - 5:34
[3] Nord Point / Északi fok (Z.Krulik) - 7:07
[4] Getting Dark / Hálót fon az est (Z.Krulik) - 3:42
[5] Hora Tet (Z.Krulik) - 4:56
[6] Transylvanian Blues / Széki Blues (Z.Krulik) - 1:54
[7] Morte Saison / Holt idény (Z.Krulik) - 4:42
[8] Valse Triste / Keringö (Z.Krulik) - 6:53

A zenészek:
Krulik Zoltán – zongora, akusztikus gitár
Bencze László – nagybőgő
Grencsó István – szoprán és alt szaxofon
Juhász Endre – oboa, angol kürt
Thurnay Balázs – kaval, udu, marimba

Közreműködők:
Szőke Szabolcs – gadulka
Fekete István – trombita
Ittzés Gergely – fuvola
Fábián Géza – nagybőgő
Baló István – dobok

Kód
http://pasted.co/c90e5f82

Name *:
Email:
WWW: