Csütörtök/Thursday, 2024 Már 28, 9:19:42
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Statisztika






Jelen vannak:




Ma itt jártak:

free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2016 » Február/February » 18 » Michel Benita & Ethics - River Silver (2016) ECM Records
Michel Benita & Ethics - River Silver (2016) ECM Records
10:56:18

FLAC / 320 kb/s
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Jazz | Megtekintések száma: 759 | Hozzáadta: gykrantz
Hozzászólások összesen: 1
1 Levin  
0
A felvételek tavaly áprilisban, Lugano-ban készültek. A kilenc számból hat a bőgős Benita kompozíciója, egy a kotos Miyazaki-, egy-egy pedig Kathryn Tickell- és Eyvind Alnæs szerzemény (két utóbbi számomra ismeretlen).
Michel Benita 61 éves, algériai származású, Párizsban élő muzsikus. Inkább "közreműködő"; nevesebb eddigi zenésztársai: Lee Konitz, Archie Shepp, Nguyên Lê, Peter Erskine és Erik Truffaz – többek között. Az "Ethics" 2010 óta létező formációja – változatlan felállásban. Tavaly az Andy Sheppard Quartet tagjaként lépett fel az Opus Jazz Clubban.

Az "Ezüst folyó" című, (nagyrészt) saját szerzeményeit tartalmazó CD-jére lassú tempó, nyugodt hangulat, békés "révedezés" a leginkább jellemző. Az ízléses borítót böngészve először "megijedtem" az Aarset neve mellett szereplő "electronics" láttán. Aztán el kell ismernem: helyén van az elektronika, inkább "előbbre viszi a dolgokat" - szépen "fest alá", minthogy "zavaró" lenne (még sosem írtam hasonlót...). Végig Matthieu Mitchel szárnykürt-játéka dominál. Egzotikus ízt ad Miyazaki hangszerével, a kotoval; finoman elegáns Philippe Garcia dobolása. Benita bőgőzése élmény: nem tolakodó (pedig ő a "főnök"), nem sok-nem kevés. Dallamos, érzelmes, pontos.

A "Back from the Moon" igazi zenekari darab: nincs elsöprő dominancia, csak két rövidebb szóló (koto és szárnykürt).

A címadó "River Silver" sejtelmes kezdés után nem igazán tud kibontakozni - de érdemes figyelni a bőgő és a dob szólamait.
Lírai hangvételű, hasonló darabok következnek - egy kicsit kevés az izgalom. Nem törik meg a lendület, mert nem is volt...
A "Hacihi Gatsu"-ban a koto játéka - a "Lykken"-ben a bőgő bevezető szólója, majd Matthieu Mitchel szárnykürt-rögtönzése viszi a prímet. A "Snowed In" mintha összegezné az előzőeket: csak semmi kapkodás, marad a nyugalom...
Egyszerű, nem nagyívű, de kellemes, szép dallamok; kitűnő hangzás.
Ez a(z egységes, de egy hajszálnyit egysíkú) CD pontosan bele illeszkedik a többi ECM lemez sorába: nem "lóg ki" se "lefelé" – se "fölfelé". Jó hallgatni (sajnos még 50 perc sincs egészen...) – javaslom minden jazz-kedvelőnek! (dr. Nagy Sándor, JazzMa)



1. Back from the Moon
2. River Silver
3. I See Altitudes
4. Off the Coast
5. Yeavering
6. Toonari
7. Hacihi Gatsu
8. Lykken
9. Snowed In

Matthieu Michel - szárnykürt
Mieko Miyazaki - koto
Eivind Aarset - gitár, elektronika
Michel Benita - bőgő
Philippe Garcia - dob

Kedves Gykrantz köszönjük a lemezt!

Kód
http://pasted.co/73a2a5e5

Name *:
Email:
WWW: