Hétfő/Monday, 2017 Jún 26, 1:15:43
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
Statisztika


Jelen vannak:
peterkovaMa itt jártak:
watabe
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2016 » December » 20 » Mini - Fruit Pebbles (2008/2011) Moiras
Mini - Fruit Pebbles (2008/2011) Moiras
6:11:09

FLAC / 320 kbps
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Progressive rock | Megtekintések száma: 515 | Hozzáadta: Mogorva | Tag-ek(kulcsszavak): mini, psychedelic, progressive, Jazz Rock, Fruit Pebbles
Hozzászólások összesen: 2
0
1  
Három kislemez, két demofelvétel egy korongon. A 2008-ban napvilágot látott analóg kiadvány után, most CD-n is hozzáférhető a Mini talán legprogresszívabb korszakának nyolc felvétele. Elgondolkodtató: ha mindez, harmincnyolc esztendővel ezelőtt kerül a boltokba, a kiadó Moiras helyében MHV-t, a Fruit Pebbles helyett pedig egészen más címet olvashatunk a borítón...

Miközben a Minivel egy időben zászlót bontó „nagyok” réges-rég túl vannak a világot jelentő sokadik albumukon, Török Ádámék lemezjátszójukon mindössze három (saját) kislemezt cserélgethetnek. Talán az éles szemű és botfülű, hivatali figyelő embereknek köszönhetően? Ki tudja... De legalább ennyi megadatott.

Pedig a Papp Gyula - Török Ádám szerzőpáros ereje teljében ontja az éppen csak kibontakozóban lévő hazai progresszív rock mára kultikussá érett darabjait. Még az olyan opuszok, mint a Gőzhajó, hátoldalán a Délelőttel – talán sorsolás útján dőlt el az A-B oldal sorrend – sem képesek áttörni azt a mesterséges falat, amit a lemezgyár döntéshozói húztak maguk és kegyeltjeik köré. Odavetett koncként 1972-ben aztán még egy kislemezre futja: Halványkék gondolat és a Ne félj!, de az üdvösséghez ez is kevés. Papp Gyula empatikus, virtuóz billentyűjátéka messze megelőzi korát; ujjai a játékos, könnyed futamoktól az ólomnehéz dzsesszes elemekig mindent végigjárnak. Nehezen található olyan szegmens, ahová be ne kukucskálna, vagy éppenséggel hosszabban el ne időzne. A zenekar védjegye Török Ádám (szerzőtárs, szövegíró, énekes, zenekarvezető) és különleges, egyedi fuvolajátéka, amely szervesen illeszkedik a billentyűs hangzáshoz. Énekhangján érződik a huszonvalahány év fiatalsága, legalább egy oktávval magasabb, mint napjainkban.

Mint tudjuk, ha nincsenek alapok, nincs felépítmény sem. Németh „Nemecsek” Tamás dobos és Nagy István basszusgitáros ritmusszekciójára bizton lehet építeni, markáns jelenlétük formálja kerek egésszé művüket. És még valami. A négy muzsikus egymásra gyakorolt kölcsönhatása, összetartó ereje. Mindez megmutatkozik a Videoton dzsesszfesztiválon is, ahol Keith Jarret előtt az instrumentális Éjféli nap arat frenetikus sikert. Talán a Ködben is egy dzsesszfesztiválra készült, mindenestre a Moiras kiadó által első ízben került bakelit korongra.

1973-ban még egy nekirugaszkodás: a nem egyszerű felépítésű Sirályok és a máig ható Kereszteslovag ballada. Ám a második rockzenei Nagy Átrendeződés hulláma magával sodorja Papp Gyulát, így a két súlyos progresszív darab már egy másik összetételű Mini-formációkkal aratja jól megérdemelt sikereit. A Fruit Pebbles a Mini aranykorának kései lenyomata, a magyar progresszív rock nyolc fényesen csillogó gyöngyszemével. - Hegedűs István  (passzio.hu)

Török Ádám - ének, fuvola / vocals, flute
Papp Gyula - orgona, zongora / organ, piano
Nagy István - basszusgitár / bass guitar
Németh Tamás - dob / drums

1 Gőzhajó 2:50
2 Sirályok 5:08
3 Éjféli nap 9:23
4 Ne félj! 3:41
5 Ködben 7:26
6 Kereszteslovag 4:06
7 Délelőtt 3:55
8 Haloványkék gondolat 4:44

Kód
http://tinyurl.com/huzos99

Jelszó / Password: mogorva

2  
Köszönöm!!

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]