Szombat/Saturday, 2017 Máj 27, 2:49:55
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
Statisztika


Jelen vannak:
susdomes , csigabor59 , Senki009 , biril , szinesMa itt jártak:
Levin, tibuno1, osomfai, KTib962, pepofec, sergeee, susdomes, gshlz15, gykrantz, roarrr, Laosz, Fred, jakja, larryz, Orizatriznyak, Rafiki, Mogorva, kuttyt, csifi1951, siposl, Marcipán, hoppika, nagyboti, Montresor, kiborg, pinterevics, biril, ek1960, bujdoso, daniel, smulan, [Teljes lista]
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2015 » Március/March » 20 » Nina Simone for Lovers (2005) Verve Records
Nina Simone for Lovers (2005) Verve Records
5:01:45

on Grooveshark
FLAC / 320 kb/s
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Jazz | Megtekintések száma: 1198 | Hozzáadta: Levin
Hozzászólások összesen: 1
0
1  
A 2011 Február 19-i bejegyzés frissítése.

Nina Simone, vagyis  Eunice Kathleen Waymon (1933-2003) amerikai énekesnő kivételes hangi adottságaival mind a jazz, mind a rhythm and blues magáénak vallhatta Nina Simone amerikai énekesnőt. Érintőlegesen, de nem volt idegen tőle a gospel és belekóstolt a popzenébe, s voltak klasszikus kalandjai is. Mintegy ötven éves pályafutása során lemezek tucatjait jelentette meg, s mindegyikre az igényesség, a kivételesen magas színvonal a jellemző. Nemcsak hangjával és énektudásával, hanem az emberi jogok védelmezőjeként is is tekintélyt szerzett, igaz ellenségeket is gyűjtott. Példaképei között találjuk Billie Holidayt, Bessie Smitht, Sarah Vaughant, Alberta Huntert, Ella Fitzgerald-ot és Louis Armstrong-ot,
Szegény családban született nyolc gyermek között hatodikként. Három éves korától kitűnően zongorázott, tanulmányaihoz szülőhelyétől, kapott támogatást. Anyja metodista lelkész volt, hamar kipróbálta a templomi orgonát. New Yorkba költözött, színes bőrűek és nők között ritka kivételként a rangos New York-i Juilliard School of Music hallgatója lett. Mulatókban lépett fel, így kereste meg a tanulmányaihoz szükséges pénzt. Kicsiny, de igen lelkes rajongótábor alakult ki körülötte. S kezdetektől a jazz, klasszikus darabok és rhythm and blues sikerek alkották repertoárját.
Nina Simone művésztnevét 1954-ben kapta Simone Signoret francia színésznő nevéből illetve a „nina” spanyol szóból, amely kislányt jelent. Első felvételén 1959-ben a Porgy és Bessből az I Love You Porgy-t énekelte lemezre, a rhythm and blues-listán a 2., a Billboardon bekerült vele a Top 40-es listára.
Korai dalai közül kiemelést érdemel Jacques Brel Ne Me Quitte pas, című dala, a Nobody Loves You When You're Down And Out, a Trouble In Mind. Kezdetektől szerepeltek lemezein saját szerzeményei is. A hatvanas években - ez volt pályája csúcsa - a House Of The Rising Sun, az I Put A Spell On You, a Don’t Let Me Be Misunderstood, a Strange Fruit, a Hairből az I got Life, az I Ain’t Got No, a Gibb-testvérek To Love Somebody nagyszerű feldolgozás volt.
Fiatalon bekerült a polgárjogi mozgalomba, felemelte szavát a fajüldözés ellen. Dalai közül, tükrözte állásfoglalását a (To Be) Young, Gifted and Black, az Old Jim Crow, a Backlash Blues, a Why?, valamint a Mississippi Goddam. Az amerikai hatóságok ezt egyre nehezebben tolerálták. 1970-ben Barbadosra, majd Libériába költözött, később Európában telepedett le. Amikor 1978-ban hazatért, adótartozásai miatt letartóztatták. Az énekesnő a vietnami háború elleni tiltakozásul tagadta meg az adó befizetését. Nyilatkozataiban többször kifejtette, hogy Amerikában nem jó feketének lenni.
A hetvenes években Billie Holiday- és Jacques Brel-szerzemények, filmdalok, népdalok kerültek repertoárjába. Kisegyüttesekkel, combókkal jazzt játszott, gospelt énekelt, miután kevesebb slágert vállalt, a közönség elpártolt tőle, s komoly anyagi nehézségek között élt. A 80-as évektől szerepelt a televízióban, egyik korai dala, a My Baby Just Cares For Me Angliában lett siker. 1993-ban az A Single Woman Amerikában is nagy siker volt. A kilencvenes években könyv jelent meg életéről I Put a Spell On You címmel.
Amikor Európába visszatért, Svájc és Hollandia után Franciaországot választotta új hazájául. Több mint 60 albuma jelent meg, több tucat listás albuma és kislemeze volt csak a Billboardon, Grammy-díjat azonban nem sikerült elnyernie. Néhány héttel élte túl hetvenedik születésnapját, hosszas betegeskedés után hunyt el 2003 áprilisában. Több száz zenésztársa, köztük barátja, Miriam Makeba, dél-afrikai énekesnő, búcsúztatta a franciaországi Carry-le-Rouet-ban.
Sokaknak példaképe, néhány név közülük: Joan Armatradimg, Mary J. Blige, Dee Dee Bridgewater, Norah Jones és Ricky Lee Jones, lemezei halála óta is folyamatosan megjelennek. (Kovács Miklós)01. I Loves You, Porgy
02. Wild Is the Wind
03. What More Can I Say
04. The Last Rose of Summer
05. Don't Let Me Be Misunderstood
06. Fodder on My Wings
07. Little Girl Blue
08. If I Should Lose You
09. I Love My Baby
10. If You Knew/Let It Be Me
11. Black Is the Color of My True Love's Hair


Kód
http://tny.cz/89891a9a

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]