Szerda/Wednesday, 2017 Jún 28, 11:34:23
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
Statisztika


Jelen vannak:
veresdyMa itt jártak:
Levin, jan1234, galamb, dobitibi, osomfai, rigoboy, weawerchuby, Gledix, kalmy, Fazék, DArdanella, zozo54, Chris, susdomes, DomiTibi, topo, stevehu03, BVITCH, gshlz15, gykrantz, roarrr, pajapila, Laosz, Joski, jakja, larryz, samucika, Rafiki, stanicli, ols, Tibor43, [Teljes lista]
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2013 » December » 28 » Nina Simone - Wild is the Wind (1966) Philips
Nina Simone - Wild is the Wind (1966) Philips
6:13:02
VBR
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Soul | Megtekintések száma: 787 | Hozzáadta: Levin
Hozzászólások összesen: 1
1  
Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat hetvenötödik lemeze Eunice Kathleen Waymon (1933-2003) hatodik nagylemeze.
"Kivételes hangi adottságaival mind a jazz, mind a rhythm and blues magáénak vallhatta Nina Simone amerikai énekesnőt. Érintőlegesen, de nem volt idegen tőle a gospel és belekóstolt a popzenébe, s voltak klasszikus kalandjai is. Mintegy ötven éves pályafutása során lemezek tucatjait jelentette meg, s mindegyikre az igényesség, a kivételesen magas színvonal a jellemző. Nemcsak hangjával és énektudásával, hanem az emberi jogok védelmezőjeként is is tekintélyt szerzett, igaz ellenségeket is gyűjtott.
Szegény családban született nyolc gyermek között hatodikként. Három éves korától kitűnően zongorázott, tanulmányaihoz szülőhelyétől, kapott támogatást. Anyja metodista lelkész volt, hamar kipróbálta a templomi orgonát. New Yorkba költözött, színes bőrűek és nők között ritka kivételként a rangos New York-i Juilliard School of Music hallgatója lett. Mulatókban lépett fel, így kereste meg a tanulmányaihoz szükséges pénzt. Kicsiny, de igen lelkes rajongótábor alakult ki körülötte. S kezdetektől a jazz, klasszikus darabok és rhythm and blues sikerek alkották repertoárját.
Nina Simone művésztnevét 1954-ben kapta Simone Signoret francia színésznő nevéből illetve a „nina” spanyol szóból, amely kislányt jelent. Első felvételén 1959-ben a Porgy és Bessből az I Love You Porgy-t énekelte lemezre, a rhythm and blues-listán a 2., a Billboardon bekerült vele a Top 40-es listára.
Korai dalai közül kiemelést érdemel Jacques Brel Ne Me Quitte pas, című dala, a Nobody Loves You When You're Down And Out, a Trouble In Mind. Kezdetektől szerepeltek lemezein saját szerzeményei is. A hatvanas években - ez volt pályája csúcsa - a House Of The Rising Sun, az I Put A Spell On You, a Don’t Let Me Be Misunderstood, a Strange Fruit, a Hairből az I got Life, az I Ain’t Got No, a Gibb-testvérek To Love Somebody nagyszerű feldolgozás volt.
Fiatalon bekerült a polgárjogi mozgalomba, felemelte szavát a fajüldözés ellen. Dalai közül, tükrözte állásfoglalását a (To Be) Young, Gifted and Black, az Old Jim Crow, a Backlash Blues, a Why?, valamint a Mississippi Goddam. Az amerikai hatóságok ezt egyre nehezebben tolerálták. 1970-ben Barbadosra, majd Libériába költözött, később Európában telepedett le. Amikor 1978-ban hazatért, adótartozásai miatt letartóztatták. Az énekesnő a vietnami háború elleni tiltakozásul tagadta meg az adó befizetését. Nyilatkozataiban többször kifejtette, hogy Amerikában nem jó feketének lenni.
A hetvenes években Billie Holiday- és Jacques Brel-szerzemények, filmdalok, népdalok kerültek repertoárjába. Kisegyüttesekkel, combókkal jazzt játszott, gospelt énekelt, miután kevesebb slágert vállalt, a közönség elpártolt tőle, s komoly anyagi nehézségek között élt. A 80-as évektől szerepelt a televízióban, egyik korai dala, a My Baby Just Cares For Me Angliában lett siker. 1993-ban az A Single Woman Amerikában is nagy siker volt. A kilencvenes években könyv jelent meg életéről I Put a Spell On You címmel.
Amikor Európába visszatért, Svájc és Hollandia után Franciaországot választotta új hazájául. Több mint 60 albuma jelent meg, több tucat listás albuma és kislemeze volt csak a Billboardon, Grammy-díjat azonban nem sikerült elnyernie. Néhány héttel élte túl hetvenedik születésnapját, hosszas betegeskedés után hunyt el 2003 áprilisában. Több száz zenésztársa, köztük barátja, Miriam Makeba, dél-afrikai énekesnő, búcsúztatta a franciaországi Carry-le-Rouet-ban.
Sokaknak példaképe, néhány név közülük: Joan Armatradimg, Mary J. Blige, Dee Dee Bridgewater, Norah Jones és Ricky Lee Jones, lemezei halála óta is folyamatosan megjelennek." (Kovács Miklós, literatura.hu)

A dalok:
1. I Love Your Lovin' Ways Bennie Benjamin, Sol Marcus 2:35
2. Four Women Nina Simone 4:24
3. What More Can I Say Horace Ott, Made Brown, Jr. 2:48
4. Lilac Wine James Shelton 4:13
5. That's All I Ask Horace Ott 2:28
6. Break Down And Let It All Out Van McCoy 2:37
7. Why Keep On Breaking My Heart Bennie Benjamin, Sol Marcus 2:34
8. Wild Is the Wind Dimitri Tiomkin, Ned Washington 6:56
9. Black Is the Color of My True Love's Hair (tradicionális) 3:24
10. If I Should Lose You Ralph Rainger, Leo Robin 3:56
11. Either Way I Lose Van McCoy 2:43

Kód
http://tny.cz/086dcea0

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]