Vasárnap/Sunday, 2023 Máj 28, 7:55:06
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Statisztika


Jelen vannak:
Ma itt jártak:

free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2015 » Október/October » 16 » Pat Metheny, Jan Garbarek, Gary Burton, SWR Big Band - Hommage à Eberhard Weber (2015) ECM Records
Pat Metheny, Jan Garbarek, Gary Burton, SWR Big Band - Hommage à Eberhard Weber (2015) ECM Records
3:39:22

FLAC / 320 kb/s
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Jazz | Megtekintések száma: 771 | Hozzáadta: gykrantz
Hozzászólások összesen: 5
1 Levin  
0
"Úgy vélem, a zene feladata, hogy katarzisélményt nyújtson az emberek számára. Táncoljanak, ugráljanak, sírjanak-nevessenek (akár egyszerre), elfeledjék napi gondjaikat, és belemerüljenek egy nemlétező világ óceánjának finom habjaiba. A muzsika a „homo sapiens” sajátja. A tűz megszelídítése, a kerék feltalálása után is bizonyára énekkel, tánccal fejezték ki örömüket eleink. Mert a zene áramlik bennünk. Vírusként terjed, fertőz. Az egyetlen „kórokozó”, amit mindenki szívesen kap el, és „szenved” tőle. Jómagam is azon típushoz tartozom, aki „lázban égve” várja, hogy új felvételeket hallhasson, vagy egy régi, kedves korongot tegyen be lejátszójába, ki tudja hányadszor.

Most is ilyen állapotban indítottam el a nagyszerű német bőgős, Eberhard Weber tiszteletére kiadott lemezt. 2015 januárjában, a stuttgart-i Theaterhaus-ban („kiváló” német-magyar fordításomban: „Színházház”) adtak -a basszista életművét felölelő- koncertet barátai, pályatársai. Sajnos, Weber nem lehetet aktív részese az estnek, mivel nyolc évvel ezelőtti agyvérzése óta már nem tud/nem akar játszani. Megszakad a szívem, ha belegondolok, mit érezhet...

A szomorú esemény bekövetkezte előtt viszont –többek között- olyan nagyságokkal dolgozott együtt, mint Pat Metheny, Jan Garbarek, vagy Gary Burton. (Az előbb említett urak (is) ott voltak Stuttgart-ban.) Weber -a lehető legjobb értelemben véve- az ECM „teremtménye”. A kiadóra oly jellemző hangzásvilág, „ars poetica” egyik megtestesítője. Bár kísérő hangszeres, mégis szólistai magasságokba jutott csak Rá jellemző stílusa okán. Zeneszerzőként és muzsikusként is maradandót alkotott. Sajátos „sound”-ja, melyet egy speciális elektromos bőgőből csalt ki, védjegyévé vált. Persze nem az instrumentumban rejlett a titok, annál inkább Weber szívében-lelkében. Szenzitív, melodikus játéka kimozdította szokásos helyéről, közegéből hangszerét, és finoman, szerényen előtérbe tolta. Azt gondolom, sokat köszönhet Neki a bőgős társadalom, de nyugodtan mondhatom: „enblock” a zenei világ.

A „Hommage à Eberhard Weber” címet viselő korongon hat kompozíció hangzik el. Öt Weber és egy Pat Metheny darab. A zseniális gitáros -nem meglepő módon- „Hommage”–ra keresztelte ez alkalomra írt művét. A több mint félórás „mini szimfónia” bepillantást enged a Weber által fémjelzett „birodalomba”, felvonultatva annak számtalam ékességét. Le a kalappal Metheny előtt, amiért az elfoglalt művész ilyen elánnal vetette bele magát a munkába, és állt elő egy felemelő szerzeménnyel! (Egyébként a CD ma reggel -2015. október 3-án- a New York-i Jazzlista 7. helyén nyitott!)

Úgy érzem, méltóképpen hajoltak meg Eberhard Weber előtt barátai. Sugárzik a lemezből a szeretet, tisztelet. Szeretet, tisztelet: napjainkban szinte már elvont fogalmak, amelykről csak beszélünk, vágyunk rájuk, de távolinak tűnnek. Nem, vagy csak nagyon ritkán találkozunk velük. Azonban most itt a „Hommage à Eberhard Weber”. A „Play” gomb lenyomása után átjárja szellemünket a szeretet, tisztelet érzése, na és persze az értékes zene összetéveszthetetlen hangulata." (Gáspár Károly, JazzMa)

Kedves Gykrantz köszönjük a remek lemezt!

2 Levin  
0
A számok:

1 Résumé Variations 8:00
Jan Garbarek / Eberhard Weber
Jan Garbarek, solo improvisations; Eberhard Weber (from tape)

2 Hommage 31:33
Pat Metheny, based on improvisations by Eberhard Weber
feat: The SWR Big Band / Scott Colley / Danny Gottlieb / Helge Sunde
Soloists: Pat Metheny, Gary Burton, Scott Colley, Danny Gottlieb, and Eberhard Weber (from tape)

3 Touch 8:19
Eberhard Weber, arranger: Ralf Schmid
feat: The SWR Big Band / Helge Sunde
Soloists: Gary Burton, Ernst Hutter

4 Maurizius 9:26
Eberhard Weber, arranger: Michael Gibbs
feat: The SWR Big Band / Mike Gibbs / Paul McCandless
Soloists: Paul McCandless, Gary Burton

5 Tübingen 6:55
Eberhard Weber, arranger: Rainer Tempel
feat: The SWR Big Band / Paul McCandless / Helge Sunde
Soloists: Paul McCandless, Gary Burton

6 Notes After an Evening 5:32
Eberhard Weber, arranger: Libor Šíma
feat: The SWR Big Band / Paul McCandless / Helge Sunde
Soloists: Gary Burton, Paul McCandless, Klaus Graf

A zenészek:
Pat Metheny – gitár
Jan Garbarek – szopránszaxofon
Gary Burton – vibrafon
Scott Colley – bőgő
Danny Gottlieb – dob
Paul McCandless – angolkürt, szopránszaxofon
Klaus Graf – altszaxofon
Ernst Hutter – euphonium
SWR Big Band
Michael Gibbs – hangszerelés, karmester
Helge Sunde – karmester

Kód
http://pasted.co/66464c4b

3 Zangpo  
0
Köszönöm szépen!

4 Halaszkiraly  
0
Fantasztikus! Vittem, köszönöm!

5 Levin  
0
Nagyon szívesen.

Name *:
Email:
WWW: