Szerda/Wednesday, 2017 Ápr 26, 4:44:46
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
StatisztikaOnline összesen: 40
Vendég/Guests: 37
Tag/Users: 3
juanefe , bujdoso , echolite


Ma itt jártak:
Levin, galamb, tibuno1, osomfai, KTib962, almamag, Fazék, Yes, susdomes, roarrr, Rexton2929, taddeo, Laosz, larryz, micymaci, ols, kuttyt, kondasdiszno, Tibor43, maestroromolo, robogo, siposl, Asrom, avakum, qwert, gabor1951, nkelenyi, branko64, rosajoao49, ap_small, videosokk, [Teljes lista]
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2016 » Augusztus/August » 7 » Penderecki - Magnificat & Kadisz {Antoni Vit} (2015) Naxos
Penderecki - Magnificat & Kadisz {Antoni Vit} (2015) Naxos
3:52:33

FLAC / 320 kb/s
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Klasszikus / Classical | Megtekintések száma: 265 | Hozzáadta: larryz
Hozzászólások összesen: 1
0
1  
Az 1933-ban született Krzysztof Penderecki, Lengyelország első számú kortárs zeneszerzője, a hatvanas évek európai avantgárdjának meghatározó alakja. A Hirosima áldozatai emlékére írt gyászzenéje kultikus és iskolateremtő mű lett, a szerző azonban fokozatosan eltávolodott a merészebbnél merészebb ötleteket felsorakoztató hangzásvilágtól, és egy ideje a zenei múlthoz szorosan kapcsolódó, a késő romantikán alapuló eklektikus stílusban komponál. Az eredeti, egyesek szerint polgárpukkasztó gondolatokkal jelentkező fenegyerekből jól fésült, jól öltözött, kellemes társasági figura lett, olyan személyiség, aki ma már nem a kiválasztott keveseknek mutat példát, hanem a tömegekhez szól, letisztult gondolatokkal, közérthető nyelven, a nagy öregekre jellemző szakmai tudással és bölcsességgel. Az 1970-es évek második felében végleg hátat fordított az avantgárdnak. Ezzel a múlt hagyományait vállaló lépéssel egyik példaadója lett az európai neoáramlatnak. Penderecki nagy áttörését az 1980-ban komponált 2. (Karácsony) szimfónia jelentette, melyben amellett, hogy a későromantikus zene, Bruckner, Reger – Wagner nyomán kialakított – tradícióit is felvállalta, hatalmas meglepetést keltett három kulcsfontosságú helyen is a Stille Nacht kezdetű karácsonyi dal idézetével. Az azóta komponált Penderecki-szimfóniák sora is igazolta, hogy ez az újra megtalált romantikus hang a közönség és részben a szakma elismerését is kivívta, így nem csoda, hogy a mester maga is szívesen vállalkozik fordulatot jelentő műve elvezénylésére. Penderecki, a karmester elsősorban saját műveinek hivatott tolmácsolója, de a néhány szerző között, akiknek a műveit szívesen és hitelesen vezényli, kiemelkedő helyen áll Dmitrij Sosztakovics (1906–1975), leginkább az 1939-ben komponált 6. szimfóniájával.

Antoni Wit nemzetközileg elismert karmester karrierje a berlini Karajan-versenyen nyert díjjal indult 1971-ben. A Krakkói Zeneakadémián 1967-ben karmesteri, majd 1969-ben zeneszerzői diplomát szerzett művész előbb a Krakkói, majd a Katowicei Lengyel Rádiózenekar zeneigazgatói posztját töltötte be, miközben szívesen látott vendége a világ legjelentősebb színpadainak és zenei fesztiváljainak.


Tracklist:

Magnificat (1973-74)

01 - I. Magnificat anima mea...
02 - II. Fuga. Quia respexit humilitatem ancillae suae...
03 - III. Et misericordia eius...
04 - IV. Fecit potentiam...
05 - V. Passacaglia. Deposuit potentes de sede...
06 - VI. Sicut locutus est

Kadisz (Kaddish) (2009)

07 - I. Szla smierc od mogily do mogily: Tempo di marcia funebre
08 - II. Lezy na ziemi po ulicach dziecie, i starzec: Grave, senza misura
09 - III. Prosimy cie, abys nas na wieki nie wydawal: Molto tranquillo
10 - IV. Jitgadal wejitkadasz szmeh raba. Amen: Senza misura

Kód
http://tinyurl.com/h7vg4nh

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]