Csütörtök/Thursday, 2024 Ápr 18, 6:26:42
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Statisztika






Jelen vannak:




Ma itt jártak:

free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2016 » Július/July » 31 » Philips Complete Mozart Edition - Box 10 CD5 - Missae K 192 & K 257 (2006) Philips
Philips Complete Mozart Edition - Box 10 CD5 - Missae K 192 & K 257 (2006) Philips
5:42:57

FLAC
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Klasszikus / Classical | Megtekintések száma: 522 | Hozzáadta: Levin
Hozzászólások összesen: 2
1 Levin  
0
A Philips cég a nagy osztrák zeneszerző, Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophillus Amadeus Mozart (Salzburg, 1756. január 27. –Bécs, 1791. december 5.) születésének 250. évfordulója tiszteletére neves előadókkal rögzítette és kiadta Mozart összes műveit.
A kiadás terjedelme: 180 CD.

A tizedik csomag (Box 10.) a mester egyházzenei műveit tartalmazza.

Missa brevis in F, KV 192
Mozart salzburgi munkaadója, Colloredo hercegérsek szigorúan vette az egyházi zene szerepét. Többek között azt a pápai rendeletet is – amely XIV. Benedektől származott -, ami a mise megzenésítését legfeljebb háromnegyed órában maximálta. A rendelettel egy egyre inkább elterjedő gyakorlatnak kívántak gátat vetni: a zeneszerzők világi és operai elemeket szőttek bele egyházzenei műveikbe. A komponistáknak az időtartam korlátozása miatt ezután a liturgia szövegére kellett koncentrálniuk, így kevesebb lehetőség kínálkozott az “elkalandozásra”.

Mozart találékonysága azonban a tömör zenei megfogalmazásban is képes volt virágozni. Az F-dúr Missa brevis “Credo” tétele a legérdekesebb: négy hangból álló névjegyéből építette fel leleményesen a tételt.
Ez a négyhangú névjegy-motívum, ami egy gregorián dallamból származik (“Lucius creator”), több művében is felbukkan. A legismertebb a K. 551-es C-dúr (“Jupiter”) szimfónia zárótétele.

Missa in C, KV 257
A “Credo” – miseként számon tartott K. 257- es mise a legújabb források szerint egyben a “Spaur”- mise is. (Sokáig vitatott volt, vajon melyik mise íródott Ignaz von Spaur püspökké avatásának alkalmára.)

Érdekesség, hogy a “Sanctus” tétel elején ismét felbukkan Mozart névjegy-motívuma.

Kicsit Mozart életébe is bepillanthatunk, ha a zene meghallgatása előtt elolvassuk egy levelének részletét, amit nagyra tartott mesterének, Padre Martini- nak írt.

” Magam közben azzal foglalkozom, hogy kamaramuzsikát és egyházi zenét írok. Itt többek között két kiváló kontrapunktista van: Michael Haydn és Adlgasser. Apám a dóm karnagya, s ez alkalom számomra, hogy annyi egyházi művet írjak, amennyit csak akarok. Apám már harminchat éve ennek az udvarnak szolgálatában áll, s tudja, hogy ez az érsek nem akarja s nem bírja látni sem az előrehaladott korú embereket, nem veszi szívére a dolgot és az irodalomra vetette rá magát, mely egyébként már régóta kedvenc foglalatossága.

A mi egyházi zenénk nagyon különbözik az itáliaitól, annál is inkább, mert a mise mindenestől – Kyrie, Gloria, Szentleckeszonáta, Offertórium vagyis motetta, Sanctus és Agnus Dei – még a legünnepélyesebb mise is, amit maga a hercegérsek mond, legfeljebb háromnegyed órát tarthat. Különleges tanulmány szükséges az ilyenfajta kompozícióhoz, mert mégis teljes együttesre hangszerelt misének kell lennie, trombitákkal, üstdobokkal stb.” (Részlet Mozart Martini atyához írott leveléből, 1776. szept. 4.)

Az ismertetők a Fülelő blogból származnak.

Kód
http://pasted.co/17bc8714

2 Levin  
0
A művek:

01. Missa brevis in F, KV 192 - 186f: Kyrie
02. Gloria
03. Credo
04. Sanctus
05. Benedictus
06. Agnus Dei

Celestina Casapietra - soprano
Annelies Burmeister - contralto
Peter Schreier - tenor
Hermann Christian Polster - bass
Rundfunkchor Leipzig
Rundfunk-Sinfonie-Orchester Leipzig

Herbert Kegel

07. Missa in C, KV 257 - Kyrie
08. Gloria
09. Credo
10. Sanctus
11. Benedictus
12. Agnus Dei

Helen Donath - soprano
Gillian Knight - contralto
Ryland Davies - tenor
Clifford Grant - Bass
John Alldis Choir
London Symphony Orchestra

Sir Colin Davis

Name *:
Email:
WWW: