Péntek/Friday, 2024 Ápr 19, 7:42:13
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Statisztika






Jelen vannak:




Ma itt jártak:

free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2016 » Szeptember/September » 2 » Philips Complete Mozart Edition - Box 10 CD8 - Missa K 427 (2006) Philips
Philips Complete Mozart Edition - Box 10 CD8 - Missa K 427 (2006) Philips
7:46:04

FLAC
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Klasszikus / Classical | Megtekintések száma: 638 | Hozzáadta: Levin
Hozzászólások összesen: 1
1 Levin  
0
A Philips cég a nagy osztrák zeneszerző, Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophillus Amadeus Mozart (Salzburg, 1756. január 27. –Bécs, 1791. december 5.) születésének 250.  évfordulója tiszteletére neves előadókkal rögzítette és kiadta Mozart összes műveit.
A kiadás terjedelme: 180 CD.

A tizedik csomag (Box 10.) a mester egyházzenei műveit tartalmazza.

C-moll mise K 427.
Mozart, miután végleg megszabadult salzburgi munkaadója, Colloredo érsek béklyóitól, 1781-ben Bécsben telepedett le, s a “szabad művészi” életformát választotta. A c-moll misét már nem az érsek megrendelésére írta, hanem fogadalomból, felesége gyógyulásáért ajánlotta fel: “szívem mélyén megfogadtam, hogy megírom, és remélem, hogy be is fogom tartani. Amikor elszántam magam rá, a feleségem még hajadon volt, mivel azonban szilárdan elhatároztam, hogy gyógyulása után feleségül veszem, könnyen tehettem ezt a fogadalmat… Ígéretem komolyságának bizonyítékaként egy félig elkészült mise partitúrája szolgálhat, amely még a legszebb reményekre jogosítva itt fekszik…” 1783. januárjában részben elkészült vele, de teljesen sohasem fejezte be. A bemutatón, ahol a művet valószínűleg más miséiből vett tételekkel egészítette ki, felesége, Constanze énekelt szólót.
A kantáta-misének szánt mű több stílust ötvöz: a “Kyrie” tétel Bach végtelenül áramló dallamait, a “Gloria” Händel jubiláló hangulatvilágát idézi, jól megférnek egymás mellett az olaszos operaáriák és a stílusosan klasszikus haydni elemek, a vészterhesen drámai “Qui tollis” pedig a händeli hatással együtt is messze előremutat saját koránál.
A barokk zene házimuzsikálásokon keltette fel Mozart érdeklődését: „Minden vasárnap tizenkettőkor Van Swieten báróhoz megyek, s ott mást sem játszunk, mint Händelt és Bachot” -írja egyik levelében. Más művein is érződik ennek hatása, több ízben is alkalmazta az újonnan megismert technikákat.
*
Mozart mesterien fejezi ki zenével a legbelső lényeget, megfoghatatlan képességgel ábrázolja az égi és a földi szerelmet ebben a műben.
Elolvashatunk egy tucat Mozart-életrajzi írást, filozófiai gondolatokat, akár találgatásokat jellemével kapcsolatban, igazi képet azonban csak az érett zenei alkotásaiból kaphatunk róla. Megfogalmazni ugyan soha nem fogjuk tudni, de rá fogunk jönni: sokkal többről van itt szó, mint a divatos vidám-rokokó Mozart jelkép, az édes Mozart bonbon megihletője. (Fülelő blog)

Missa in C minor, K 427 "Grosse Messe"
01. Kyrie
02. Gloria
03. Laudamus te
04. Gratias
05. Domine
06. Qui tollis
07. Quoniam
08. Jesu Christi
09. Cum Sancto Spiritu
10. Credo: Credo
11. Et incarnatus est
12. Sanctus
13. Benedictus

Sylvia McNair - soprano
Diana Montague - contralto
Anthony Rolfe Johnson - tenor
Cornelius Hauptmann - bass

Monteverdi Choir
English Baroque Soloists

Sir John Eliot Gardiner

Kód
http://pasted.co/e24f9eef

Name *:
Email:
WWW: