Vasárnap/Sunday, 2017 Máj 28, 0:14:27
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
Statisztika


Jelen vannak:
Ma itt jártak:
Levin, dobitibi, tibuno1, osomfai, KTib962, pepofec, Schaula, sergeee, zozo54, Yes, susdomes, Primula, gshlz15, gykrantz, roarrr, Laosz, Fred, jakja, larryz, Orizatriznyak, Rafiki, Mogorva, freakananda, kuttyt, csifi1951, csita63, siposl, balini, ZOSO1968, Marcipán, Joebelo, [Teljes lista]
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2017 » Január/January » 10 » Rolf Lislevand - La Mascarade. Music for Solo Baroque Guitar & Theorbo (2016) [ECM New Series]
Rolf Lislevand - La Mascarade. Music for Solo Baroque Guitar & Theorbo (2016) [ECM New Series]
11:38:56
FLAC
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Klasszikus / Classical | Megtekintések száma: 302 | Hozzáadta: dali300 | Tag-ek(kulcsszavak): Baroque
Hozzászólások összesen: 6
0
1  
Mascarade. Mi is ez?
A cím ugyanaz, mint Hamvas Béla Karnevál-ja, és a dolog lényege szép analógiákat mutat a regénnyel, illetve annak metafizikájával.

A 17.sz.-i zene bonyolultságát kb. úgy lehet elképzelni, hogy egy szöveg, amely megértésre vár; a későbbi klasszika és főleg a romantika pedig inkább festményeket kínál, amelyek megfejtése leginkább érzelmi alapon lehetséges.
Lislevand írja még, hogy van úgy, hogy az adott kor esztétikai ideái fordított relációban vannak az emberi élet viszonyaival. Ez talán abból jön, hogy pontosan a hiány az, ami az alkotásban szerepet játszik; a kreativitást messzemenően fokozza, és maga a stílus is kialakulhat belőle.
Ha nem fogalmazunk olyan szigorúan, akkor a hiány lehet a direkt nem-tökéletesség, az anyajegy a gyönyörű színésznő arcán, amely kiemeli szépségét, vagy egy agyonhordott farmernadrág, amely felélénkíti a funkcionalitásban megfáradt elmét, és menekülési utat ad a perfekcionizmus szorításából. 

Enyhén olyan érzés, mintha a Patmosz traktátusait olvasnánk, nem?

Minden, amit elértem, a hiányaimnak köszönhetek…
Az, ami nem nyilatkozott meg, előnyben van afölött, ami megnyilatkozott. A nemlétező erősebb, mint a létező. A láthatatlan erősebb a láthatónál. Az igazi erő az üresség, a szellem ott van, ahol nincs semmi Mindaz, ami van, ex nihilo keletkezett. A világot ebből a semmiből teremtették, ebből a ragyogó nemlétezőből, aminél tisztább és erősebb és keményebb és üresebb nincs.
(Hamvas Béla - Patmosz)

Lislevand még azon töprengett, hogy tudja betartani azt az szimpla előírást, hogy minden hangjegy a saját halálával végződjön  (Toute note doit finirr en mourant). Hogyan lehet ezt egyetlen pengetős hangszerrel elérni? Hogyan tartalmazhatja az egy hangjegy a saját életét, születéstől a haláláig? Ennyire beszélne a hang? Ennyire más lenne, mint a mai klasszikus hangszerek hízelgő és elkényeztetett hangja? 

És sodródva visszafelé a párizsi metrón látta a mai élő maszkarádét, merthogy mindenkin napszemüveg és head-szett volt… .

A két szerző, Corbetta és de Visée, mester és tanítvány. Corbetta itáliai születésű, de Franciaföldön lett híres, de Visée pedig a Napkirály megbecsült udvari zenésze lett. Akkor is, ha ez azt jelentette, hogy sokszor két lépéssel a király mögött kellett pengetnie, amíg az az udvari sétáját végezte. A zenetörténet első, még humanoid iPod-ja.


Kód
http://pastebin.com/zkCfgx1F2  
Kedves dali300!

Én ezért (is) szeretem a kuckót, ugyanis eszembe sem jutott volna Corbetta és deVisée műveit hallgatni, hisz azt sem tudtam ki voltak. Idáig. Nagyon örülök,
hogy ilyen sokat tesztek a különféle zenék megismertetéséért.


3  
Köszönöm a zenét és a hozzá fűzött gondolatokat!

4  
Fantasztikus zene, köszönöm!

5  
Nahát kedves dali300. Te Hamvast (is) olvasol!? smile Nekem a Scientia Sacra I. a nagy kedvenc tőle. A Karneválnak a terjedelme miatt még nem mertem nekiveselkedni.

0
6  
A "korai" dolgait szeretem jobban, de minden mindennel összefügg smile

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]