Kedd/Tuesday, 2017 Máj 30, 2:18:00
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
Statisztika


Jelen vannak:
Ma itt jártak:
Levin, Gyulam
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2013 » Július/July » 18 » Szabados György - Az esküvő/The Wedding - Hungarian Jazz History, Vol. 8 (2002) Hungaroton
Szabados György - Az esküvő/The Wedding - Hungarian Jazz History, Vol. 8 (2002) Hungaroton
3:40:34
FLAC / 320 kb/s
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: Jazz | Megtekintések száma: 952 | Hozzáadta: Levin
Hozzászólások összesen: 3
1  
Toportyán mester bejegyzése, frissített linkekkel.

„A világ nem műfajokban élt, hanem személyekben, vonulatokban és kvalitásokban.” - Szabados György, 1995

"A legenda szerint a klasszikus zenei nevelésben kapott Szabados 1963-ban a híres Dália Klubban javasolta először Publik Endrének, hogy minden előzetes megbeszélés nélkül, „csak úgy” játszanak. S ezzel megszületett a hazai free jazz. Ami aztán sokáig Szabados személyes ügye maradt, hisz Publik nem sokra rá disszidált Svédországba, s csak a hetvenes évek elején talált olyan társakat - Ráduly Mihály, Vajda Sándor, Friedrich Károly, Kimmel László -, akik a koncepcióját is magukévá tették. Aztán jöttek a fiatalabbak, Dresch Mihály, Lőrinczky Attila, miközben a Kassák Kortárs Zenei Műhelyben többek között Melis Lászlóval, Szemző Tiborral és Körmendy Ferenccel dolgozott együtt.

Szabados 1972-ben a San Sebastian-i jazzfesztiválon kategóriájában első díjat kapott, nyilván ez is szerepet játszott abban, hogy a műfaj perifériáján mozgó művész 1974-ben felvehette első önálló nagylemezét. Borítójára eredetileg Fejes László azonos című fényképe került volna (Fejes ezzel a fotóval 1961-ben Hágában a magyarok közül elsőként nyerte el a World Press Photo első díját), de a hatalom végül nem járult hozzá. Viszont Az esküvő 1975-ös megjelenése valóban új lehetőségeket és távlatokat nyitott a jazz hazai történetében (a CD-n az eredeti terv szerinti fotó látható).

Már ha egyáltalán jazznek lehet nevezni azt, ami ezen szól. Szabados az a típusú muzsikus, aki társaitól nemcsak zenei, hanem szellemi együttműködést/azonosulást is várt. Ami itt hallatszik, nem a műfaj általános szabályai alapján építkező kompozíciók sora, sokkal inkább öntörvényű, egyéni látásmódú, szabad, improvizatív zene."
Forrás: Jávorszky Béla Szilárd

Ez a több szempontból is (zene)történeti sugárlemez, az eredeti 1975-ben megjelent Pepita feketelemez 2002-es, bónusz számokkal bővített kiadása, melyek közt igazi rikta kincsek is vannak. A fiatalabb Kuckólátogatók talán kétkedve, de mindenképpen értetlenül állhatnak az információ hallatán, hogy bizony ez is "underground" muzsika, Szabados doktor úr művészete, tiltott, ellehetetlenített és hozzáférhetetlen volt évtizedekig, ritka ékszer ez, kevés felvétele jelenhetett meg azokban a viharos években, mikor jószerével még a postájából is csak azokat a leveleket kaphatta kézhez, amiket a tekintetes hatóság jóváhagyott - többek közt külföldi koncertmeghívásokról is maradt le ennek okán - bizarr, Orwell- és Koestler-műveket idéző jelenség ez, hogy egy rezsim ennyire fél és tart egy zenétől, amit nem ért. Szerencsére maradt fenn jónéhány felvétel Szabados úr magángyűjteményében, melyeket hosszú éveken át rejtegetett egy olyan bizarr korban, mikor kevesebbért is jutott köztörvényes bélyeg sokaknak - remélhetőleg azok is hozzáférhetők lesznek mihamarabb.

Track listing

1. Az esküvõ 11'40"
(The Wedding) - ifj. Horváth-Kathy Lajos hegedű, bőgő, Szabados György zongora, Vajda Sándor bőgő, Kőszegi Imre dobok

2. Improvisation, Zongora - hegedű duo 10'33"
(Duo For Piano And Violin) - ifj. Horváth-Kathy Lajos hegedű, Szabados György zongora

3 Miracle 14'53"
fj. Horváth-Kathy Lajos hegedű, bőgő, Szabados György zongora, citera, Vajda Sándor bőgő, Kőszegi Imre dobok

4. Szabó Irma vallatása 9'09"
(The Interrogation Of Irma Szabó)- ifj. Horváth-Kathy Lajos hegedű, bőgő, Szabados György zongora, Vajda Sándor bőgő, Kőszegi Imre dobok

Bonus track
5. B-A-C-H élmények 6'41"
(B-A-C-H Impressions) - Szabados Trió: Szabados György zongora, Publik Endre bőgő, Helényi Béla dobok

6. Világpor 12'18"
(World Dust) - Szabados Trió: Szabados György zongora, preparált zongora, Vajda Sándor bőgő, Faragó Antal dobok

7. Ballada 5'34"
(Ballad) - Szabados György zongora

Minden szám Szabados György szerzeménye, kivéve a Világpor, mely kollektív kompozíció, de leginkább improvizáció.


Kód
http://pasted.co/eef4244f

0
2  
Mirror (thanks to baljan) :

Kód
http://tinyurl.com/pnyrt6q

3  
Köszönöm

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]