Hétfő/Monday, 2017 Jún 26, 1:04:32
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Műfajok/Categories
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
Statisztika


Jelen vannak:
peterkovaMa itt jártak:
watabe
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation
Nyitólap » 2016 » December » 13 » Tudósok - Dávid Ibolya titkos élete (2009) Playground Records
Tudósok - Dávid Ibolya titkos élete (2009) Playground Records
3:20:34

VBR V0
Tracklist & download links in comments
Related Posts with Thumbnails
Kategória: ??? | Megtekintések száma: 1497 | Hozzáadta: Levin
Hozzászólások összesen: 1
0
1  
A 2012 Április 11-i bejegyzés frissítése Larryz új linkjével.

"A költőként, íróként, képzőművészként és zenészként is jól ismert Máriás Bála még a nyolcvanas években a néhai Bada Dadával közösen alapította meg Tudósok nevű összművészeti kollaborációját Újvidéken, és a zenélés iránti lelkesedését töretlenül őrizve – 1991-től már Budapesten, 1997-től pedig már Bada Dada nélkül – a mai napig felhasználja ezt az önkifejezési formát. A Tudósok a tipikus kelet-európai underground megtestesítője, már régen beágyazódott a „népi folklórba”, mégis csupán egy szűk réteg vesz róla tudomást, ami persze nem is meglepő, mert az alternatív zene, a költészet és a performance határán alkotó – így a neves külföldi művészeti fesztiválokra is kijutó, sőt időnként angol nyelvű albumokat is készítő – zenekar sosem törekedett a közönségigényeknek való megfeleléssel. Legközelebbi zenei és szellemiségbeli rokonának az egykori A.E. Bizottság tekinthető, underground avantgárd muzsikájába gyakorlatilag bármi belefér, a punktól a funkon és az alternatív rockon keresztül a free jazz futamokig.

A legutóbbi Tudósok-lemezeken az altszaxofont és trombitát megszólaltató drMáriás mellett már a Brains zenekar ritmusszekciója, Endrei Dávid (basszusgitár) és Jeli Gergely (dob) alkotta a zenekart, és ez a felállás bővült most négytagúra: a Ludditákkal is dolgozó DJ-producer, Párizs a programozott alapokat szolgáltatja a számokhoz. A stílus nem változott, de a hangzás sokkal korszerűbb lett, és egyben érdekesebb is azzal, hogy nem kizárólag a kéttagú ritmusszekciót halljuk az ének, illetve a trombita- és szaxofonszólók alatt játszani.

A lemez felfogható egyfajta válogatásnak is, mert miközben a számok egy része vadonatúj felvétel (Modern ember, Dávid Ibolya For President, Megfelelni, Ne barátkozz! stb.), addig a másik része az elmúlt pár év Tudósok-kiadványairól már ismerős lehet. A 2007 decemberi Jedikém, gyere haza! koncertlemezen már publikált Robotok, Gyere be a diszkóba, Jófej politikus, Jószívű rendőr barátom és Ki fog szeretni ilyen fejjel? ezúttal egy 2008 novemberi A38-as fellépésről került át ide, ahogy a 2006-os The Best Of Disco stúdióalbumról ismert Ne vágd le a farkad, Minek érezzek? és Azt szeretem, ha vetkőzöl is. A Jószívű rendőr alatt („azt szeretném, hogy adjál nekem egy kis szeretetet, gyere ülj be az autómba, leszünk négyen-öten és te leszel a Zsanett”) a Bizottság-kapcsolatot erősítve még az efZámbó Happy Dead Band tagjai is beszállnak dzsemmelni, míg a Jófej politikus alatt a magyar avantgárd egy másik jeles veteránja, Najmányi László szólaltatja meg kedvenc hangszerét, a teremint. Az említett 2006-os korong Basszál című kulcsdala ezúttal operett remix formájában tér vissza az új lemez végén, mielőtt a Modern ember című nyitódal keringőverziója keretet adva lezárná a lemezt.

Néhány szám egyenesen táncolható popzenei részeket tartalmaz (konkrétan drum’n’bass alapokat is hallhatunk!), de a hangsúly továbbra is a csapongó játékon, avantgárd megoldásokon, valamint az abszurd, ironikus és legtöbbször rendkívül vicces szövegeken van. Az eddigi életművet ismerők tudják, mire számíthatnak, aki azonban még nincs otthon a Tudósok világában, íme egy kis ízelítő, a lemezcímben szereplő politikusnő erényeit megéneklő számból: „Dávid Ibolya nagyon bölcs / És Dávid Ibolyának gyönyörű a szeme / Dávid Ibolya nagyon zaklatott / És mégis ennek ellenére nagyon hosszú és csinos a lába… / David Ibolya for President! / Dávid Ibolya for Sexy President!” " (Bokor Péter Est.hu)

A számok:
Moder ember
Dávid Ibolya for president
Megfelelni
Ne barátkozz!
Jófej politikus
Ne vágd le a farkad!
Nem tudom ki vagyok
Transzvesztita
Gyere be a diszkóba!
Minek érezzek?
Robotok
Ki fog szeretni ilyen fejjel?
Jószívű rendőr
Azt szeretem ha vetkőzöl
Basszál - Operett remix
Modern ember - Waltz

Kedves Larryz, köszönöm az új linket!

Kód
http://tinyurl.com/tudosok

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]