Szombat/Saturday, 2017 Jún 24, 6:17:37
Az Ön belépési neve Guest | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Guest

Fordító / Translator
A honlap menüje
Belépés/Enter
Belépési név:
Jelszó:
Mini chat
Statisztika


Jelen vannak:
biril , beida8 , Levin , hocaapu , dali300Ma itt jártak:
Levin, galamb, dobitibi, pepofec, rigoboy, Gledix, DArdanella, vpetti, Chris, susdomes, topo, BVITCH, gykrantz, taddeo, pajapila, Andresz, Laosz, Joski, 19MSsj, DNS07, larryz, fisglass, ols, Recece8, kuttyt, royalzene, kispaszuly, siposl, Santi_tata, qwert, hoppika, [Teljes lista]
free counters
zenekucko.ucoz.com Webutation

Alessandro Stradella híres énekes és még híresebb zeneszerző volt a tizenhetedik század derekán; a zenetörténet vele kezdi az úgynevezett nápolyi iskolát, amelynek nagy szerepe volt az operakomponálás fejlesztésében. A magakellető, csinos, elmés fiatal maestro bejáratos volt minden olasz fejedelmi udvarhoz, azok pedig szép számmal voltak akkoriban találhatók. Annyi volt az uralkodó herceg, mint minálunk most a kormány-főtanácsos, és olyan közel estek egymáshoz a hercegségek, hogy szinte áthallatszott egyikből a másikba a csókcsattogás, ami akkoriban is eléggé kultivált faja volt a ritmusnak.

Az 1675-ik év telét Velencében töltötte Stradella. A nobilékkal kötött szerződése szerint neki kellett írni és betanítani a karneváli kantátákat, és eközben igen összebarátkozott a magas uraságokkal. Az egyik nobile, Luigi Contarini rábízta a kedvesét is, akit Hortensiának hívtak. Persze nem azért bízta rá, hogy arra a föntebb említett ritmusra tanítsa meg, amihez nem kívántatik különösebb zenei hallás, hanem azért, hogy tanítsa meg énekelni.

A mester és a tanítvány közt megismétlődött az Abélard és Heloise nem éppen szokatlan esete. Stradella búcsúvétlen otthagyta a nobiléket, hazament Nápolyba, és hazavitte magával Hortensiát is, akit otthon felesége gyanánt mutatott be mindenkinek.

Contarini természetesen bosszút esküdött, és ennek a bosszúnak méltónak kellett lenni a Contarini családhoz, amely nyolc dózsét adott a köztársaságnak, nem is szólva a belőle kikerült hadvezérekről és bíbornokokról. A csúffá tett nagyúr fogadott két banditát, akik vállalták, hogy utánamennek a két szerelmesnek, és vérükkel mossák le a Contarini címerről a gyalázatot. Megvan a szerződés, amit a három nemesúr kötött egymással. Az útiköltségeken és kész kiadásokon kívül háromszáz aranyscudo a honorárium, amelynek fele előre fizetendő.

A két bandita nagy gyakorlattal rendelkező, igen kiváló szakember volt, akikben meg lehetett bízni. Utánaeredtek a szökevényeknek, és két hét múlva Nápolyból értesítették gazdájukat, hogy megérkeztek szerencsésen, csakhogy elkerülték egymást a szerelmesekkel, mert azok meg közben Rómában telepedtek meg. Természetesen oda is utánuk mennek, csak arra kérik a nobilét, küldjön nekik ajánlólevelet a velencei követhez, ha netalántán valami kellemetlenség érné őket.

Érte is, de egészen másfajta, mint amilyenre számítottak. A lateráni bazilikában éppen akkor volt a premierje Stradella leghíresebb oratóriumának, amikor az orgyilkosok Rómába értek. Az alkalom nagyon kedvezőnek kínálkozott, mert a jó Isten árnyékában mindig nagyszerűen lehetett ölni. Belekeveredtek a rengeteg embertömegbe, azzal a kegyes szándékkal, hogy majd csak az istentisztelet után szúrják le a hazatérő művészt, aki maga dirigálta zseniális szerzeményét, olyan ragyogó orcával, amilyen Giotto angyalaié a falon.

Az olasz mind műélvező, még ha bandita is. A két akasztófa-címert úgy kiforgatta magából a fölséges zene, hogy mikor mise után utat törtek maguknak Stradellához, ahelyett, hogy átvágták volna a torkát, megcsókolták a kezét, bemutatkoztak neki, és a lelkére kötötték, hogy fusson, amerre tud, ők majd azt fogják jelenteni a megbízójuknak, hogy Rómába is megkésve érkeztek.

A szegény zeneszerző, aki különb dolgot művelt, mint Orfeusz, mert kőnél keményebb haramiaszíveket indított meg, még dicsősége napján elhagyta Rómát Hortensiával együtt. Turinba menekült, ahol akkor Mária Giovanna savoyai hercegnő volt a régens. A hercegnő szíve megesett a szerelmeseken, biztosította őket védelméről mindenki ellen, a lányt zárdában helyezte el, a férfit pedig udvarába vette regens chorinak (karnagynak).

Contarini azonban nem az az ember volt, aki hiába fogadott volna bosszút. Most már olyan banditákat szerződtetett, akik megesküdtek rá, hogy ők botfülűek, és útnak indította őket Turinba. Mivel azonban tudta, hogy a hercegnő szigorú rendet tart az országában, jónak látta a diplomáciai segítséget is megszerezni. D'Estrade abbétól, a velencei francia követtől ajánlólevelet szerzett a két gyilkos részére Villars márkihoz, a turini francia követhez.

Ez a két úr aztán elég jól végezte dolgát. Séta közben összeszurkálták Stradellát a turini várfalakon, s a népcsődület elől a francia követ palotájába menekültek. A hercegnő sbirrjei (rendőrök) ugyan nyomukban voltak egészen a kapuig, de azt becsukták előttük. Villiers márki házát védte az extraterroriális jog.

Hetekig lebegett szegény maestro élet-halál közt, és hetekig folyt a kiadatási eljárás a hercegnő kormánya és a francia követ közt. Fönnmaradt annak a követjelentésnek a kézirata, amelyben Villars márki utasítást kér Párizsból a francia külügyminisztertől, hogy mitévő legyen: XIV. Lajos akkori külügyminisztere, akinek a nevével igazán kár volna terhelni a memóriánkat, nem adott egyenes utasítást a követnek, csak azt közölte vele, hogy a király örülne, ha szolgálatot tehetne a Contarini családnak.

Okos diplomata a ki nem mondott szót is megérti, ennélfogva Villars márki a leghatározottabban megtagadta a két briganti kiadását. Viszont a legedzettebb diplomatának is kellemetlen érzés hónapokon keresztül bérgyilkosokkal lakni egy födél alatt. Arról szó se lehetett, hogy a pokolba kívánt vendégeket csak úgy egyszerűen kieresszék a kapun, mert a palotát éjjel-nappal őrizték a sbirrek, s mindenkit igazoltattak, aki a kapun kilépett.

Végre is az extraterritoriális jog segítette ki a márkit. Az nemcsak a követ házára vonatkozik, hanem a követ kocsijára is. Befogatott egy reggel a hatlovas díszhintóba, beleült feleségestől, s a gyilkosokat elbújtatta a hintó fenekén a takarók alá. Az volt a terv, hogy a város falain túl átveszi őket tizenkét fegyveres ember, s a montferrati erdőkön át keresztülvágja magát velük Velence felé.

A sétakocsikázás azonban kicsit hosszúra nyúlt. Mert alig gördült ki a hintó a kapun, rögtön körülvették a régensnő lovasai, és nem akartak tágítani mellőle. Hiába hivatkozott a diplomata a nemzetközi jogra, a lovasok azt felelték, a nemzetközi jog nekik nem tiltja meg, hogy ne sétálhassanak együtt a francia követtel.

Villars márkinak végig kellett kocsikázni egész Piemontot, a díszkíséret csak az ország határán maradt el tőle. Ott azonban tehetetlenül kellett néznie a törvény embereinek, amint a pigneroli országúton a követ kitette a hintóból a két gonosztevőt, és szerencsés utat kívánt nekik. A francia király méltóságát megmentette a diplomácia, és a Contarini család egy hét múlva tisztelgő követség útján fejezte ki háláját a turini követnek.

A megmentett gyilkosok pedig négy év múlva fejezték be végérvényesen vállalkozásukat. A sebeiből felépült Stradella már akkor feleségül vette Hortensiát, és 1681-ben Génuában jártak látogatóban, amikor Contarini felelőtlen elemei sok tőrszúrással megölték őket. Olaszország akkori legnagyobb zenei lángelméje mindössze harminchat éves volt akkor. Kétszáz év múlva Flotow operát írt róla, az olasz, francia és angol könyvtárakban őrzött kompozíciói egy részét kiadták 1906-ban, és most szülővárosában, Nápolyban szobrot akarnak neki emelni. Mellékalaknak mindenesetre meg kell rá mintázni az európai diplomáciát.


Radio Christmas
Jelszó / Password
levente
Album of the Day
Keresés/Search
Kedvenceink
TOP 100
[2012 Dec 21][Folk-rock]
Linda Ronstadt - Feels Like Home (1995) Elektra (1)
[2016 Szep 09][Jazz]
Dave Brubeck Quartet - Time Out (1959) Columbia Records (1)
[2012 Nov 13][Könnyűzene/Easy listening]
Rúzsa Magdolna - Tizenegy (2012) Magneoton (8)
[2016 Okt 16][Rhythm and Blues]
Minnie Riperton - Perfect Angel (1974) Epic (1)
[2013 Jan 27][Progressive rock]
LGT - Legendás dalok 1. rész (2013) Hungaroton (3)
[2012 Dec 06][Blues-rock]
Eric Clapton & Duane Allman - Studio Jams (1970, Bootleg) (4)
[2017 Már 24][Pop]
NOX - Örömvölgy (2006) Universal Records (1)
[2013 Okt 06][Folk and Traditional Music]
Lovász Irén, Hortobágyi László - Világfa (1999) Fonó Records (1)
[2017 Feb 12][Fusion]
Weather Report - Live In Berlin 1975 (2011) MIG (1)
[2012 Jan 22][OST]
Bud Spencer & Terence Hill: Greatest Hits CD 1. (1995) Vivi Musica (1)
[2013 Jún 16][Egyéb/Other]
Sub Bass Monster - Fekete lemez (2013) E Legal Records (2)
[2017 Feb 12][Ska]
Pannonia Allstars Ska Orchestra - The Return of the Pannonians (2007) Megalith Records (2)
[2017 Feb 12][World]
Csík Zenekar - Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen (2008) Fonó Records (1)
[2013 Jan 06][Rock]
U2 - From The Ground Up (Edge's Picks From U2360) (2012) u2.com (1)
[2017 Ápr 26][Folk-rock]
Leonard Cohen - Songs of Love and Hate (1971/2007) Sony (1)
[2014 Dec 23][Jazz]
Brüninghaus, Stockhausen, Studer - Continuum (1983) ECM Records (1)
[2017 Feb 25][Pop]
Magashegyi Underground - Ezer erdő (2010) Tom Tom Records (3)
[2014 Ápr 03][Blues]
Mill Valley Bunch - Casting Pearls (1972 Vinyl LP) Verve Records (1)
[2014 Dec 23][OST]
Philip Glass, Burkhard Dallwitz - The Truman Show - OST (1998) Milan Records (1)
[2017 Máj 13][Folk-rock]
Kárpátia - Rendületlenül (2012) Exkluziv Music (3)
[2013 Nov 01][Rock]
Jimmy Page & Robert Plant - Walking Into Clarksdale (1998) Mercury (1)
[2014 Feb 27][Blues-rock]
Mungo Jerry - Adults Only (2003/2004) Voiceprint UK (1)
[2015 Ápr 16][OST]
VA - A Kenguru c. film zenéje {96kHz 24bit Vinyl Rip} (1976) Hungaroton Pepita (3)
[2015 Nov 20][Musical]
Presser Gábor-Adamis Anna - Harmincéves vagyok (1975/1992) Pepita/Qualiton (1)
[2015 Ápr 16][Jazz]
Rubén González - Introducing... (1997) World Circuit (2)
[2013 Jan 11][Klasszikus / Classical]
Patricia Petibon - Nouveau Monde: Baroque Arias and Songs (2012) Deutsche Grammophon (3)
[2013 Feb 11][Jazz]
Duke Ellington - In Good Company (2013) Bootleg (2)
[2016 Máj 13][Progressive rock]
Syrius - Széttört álmok (1976/1999) Hungaroton (1)
[2016 Dec 23][Jazz]
Aziza Mustafa Zadeh - Dance of Fire (1995) Columbia Records (3)
[2012 Dec 02][Egyéb/Other]
30Y - Szentimentálé (2012) Drum & Monkey (2)
[2016 Aug 27][Rock]
Ashbury - Endless Skies (1983/2007) Ashbury/Rockadrome (1)
[2015 Nov 02][Jazz]
Miles Davis - Birth of the Cool (1957) Capitol Records (7)
[2016 Dec 22][Folk-rock]
Kárpátia - Bujdosók (2011) Exkluziv Music (1)
[2016 Jan 23][Musical]
Presser Gábor-Sztevanovity Dusán - A padlás (1988/1993) Hungaroton-Gong (7)
[2016 Júl 15][???]
Ágnes - Radnóti száz plusz egy: A lélek aljából - Rejtettelek [2CD] (2011) Universal Music (2)
[2015 Aug 24][Folk and Traditional Music]
Csík zenekar - Lélekképek (2011) Szerzői (1)
[2014 Dec 23][Jazz-rock]
Dreams - Imagine My Surprise (1971) Columbia Records (1)
[2012 Okt 29][Folk and Traditional Music]
Magyar Virtus - Eredeti Bakanóták-Katonadalok-Indulók [1848-1938] (2001) Musica Hungarica (1)
[2016 Okt 08][Jazz]
Flora Purim - Every Day, Every Night (1978/2004) Warner Bros./JVC Victor (1)
[2016 Júl 26][Jazz]
Thelonious Monk - Brilliant Corners (1956) Riverside Records (1)
[2012 Nov 30][Egyéb/Other]
Péterfy Bori & Love Band ‎– Fehér Éjszakák (2012) Megadó Kiadó (3)
[2014 Aug 04][Rock]
T.M. Stevens ‎– Africans In The Snow (2007) Steamhammer (1)
[2013 Okt 01][Egyéb/Other]
Zorán - Egypár barát - Duettalbum (2013) Universal (1)
[2017 Feb 22][Progressive rock]
Mini - Vissza a városba (1978) MHV Pepita (2)
[2017 Jún 17][???]
Ágnes Vanilla - József Attila (2005) Szerzői (1)
[2015 Jan 19][Blues-rock]
V.A. - My Favourites Blues and Ballads Vol 7 (2000) (7)
[2013 Ápr 20][Könnyűzene/Easy listening]
Budapest Bár - Szerdán tavasz lesz (2013) Bár Produkció (1)
[2012 Dec 02][Progressive rock]
Omega - Szimfónia & Rapszódia [2CD] (2012) MEGA (3)
[2017 Már 19][Rock]
Chuck Berry - The Great Twenty-Eight (1982) Chess Records (5)
[2014 Nov 29][Blues-rock]
Rory Gallagher - The Essential [2 CD] (2008) Strange Music/Sony BMG (2)
[2015 Jan 21][Rock]
Led Zeppelin - III [2CD Deluxe Edition] (1970/2014) Atlantic (3)
[2017 Feb 25][Pop]
Norah Jones - The Fall (2009) Blue Note Records (1)
[2015 Jan 30][OST]
Andrew Lloyd Webber - Jesus Christ Superstar - OST [2CD] (1998) Decca (2)
[2014 Dec 17][Klasszikus / Classical]
Arvo Part - Sanctuary (1998) Virgin Classics (2)
[2016 Nov 15][Jazz]
E.S.P. - Reach (2011) Spider Records (1)
[2014 Dec 23][Jazz-rock]
Dreams - Dreams (1970/1992) Sony (1)
[2014 Dec 04][Progressive rock]
Mini - Best of Mini (2002) RTL Klub (1)
[2013 Jan 02][Musical]
én, József Attila (Attila szerelmei) (2012) Retro Média (1)
[2014 Nov 23][Progressive rock]
One - One (1969/1997) Black Rose Records (1)
[2017 Feb 12][Rock]
Cikk-Cakk Company - Erre gondoltunk (1997) ? (4)
[2013 Jan 13][Jazz]
Keith Jarrett - The Köln Concert (1975) ECM (5)
[2014 Nov 24][Progressive rock]
Ekseption - Plays Bach (1989/1995) Philips (1)
[2015 Jan 15][???]
Sade - Love Deluxe (1992) Epic (1)
[2014 Nov 27][Karácsonyi zene / Christmas]
V.A. - Merry Axemas: A Guitar Christmas (1997/2005) Epic Records (1)
[2015 Aug 18][Rock]
The Story Of Them Featuring Van Morrison [2CD] (1997) Deram Records (2)
[2014 Nov 24][OST]
Nino Rota - Romeo & Juliet (1968) Capitol (3)
[2015 Jan 20][Jazz]
Kenny G - The Very Best Of (1994) Arista (1)
[2015 Jan 18][Rock]
Zorall - Ramonia (2012) Zorall (1)
[2015 Ápr 06][Pop]
Fábián Juli & Zoohacker - Girly - EP (2011) CLS (1)
[2016 Feb 14][Rock]
Ágnes Vanilla - A Gömb (2008) Culture Mission (1)
[2016 Már 02][Progressive rock]
East - Csepel felett az ég... (2012) Grund Records (1)
[2014 Nov 24][Fusion]
Jean-Luc Ponty - Enigmatic Ocean (1977) Atlantic (3)
[2015 Jan 05][Különböző/Various]
VA - Egy kis hazai 5 (2012) MTVA (1)
[2015 Jan 29][Rock]
Bryan Adams - 11 - Deluxe Edition (2008) Badman Limited (1)
[2015 Jan 24][Pop]
Republic - Miért, maga bohóc? (2011) EMI (2)
[2015 Jan 19][Rock]
Led Zeppelin - II [2CD Deluxe Edition] (1969/2014) Atlantic (3)
[2015 Máj 03][Blues]
The Taxim Blues Series Vol. 09 - Sunshine State Blues - Florida Vol. 1 (1996) Taxim Records (1)
[2015 Jan 14][Rock]
Ten Years After - Alvin Lee and Company (1972) Deram (2)
[2014 Nov 25][Rock]
Som - Závodi - Száz év zene (1997) Szerzői (3)
[2014 Dec 23][Jazz]
Diana Krall - The Very Best Of (2007) Verve Records (1)
[2017 Jún 10][Egyéb/Other]
Joshua Rifkin - The Entertainer (1996) Nonesuch Records (1)
[2015 Máj 08][Rock]
Omega - Gammapolis (1979/1993) Hungaroton-Mega (1)
[2014 Nov 16][Progressive rock]
Korai Öröm 2009 (2009) 1Grecords (3)
[2014 Nov 28][Blues]
Buddy Guy - Feels Like Rain (1993) Silverton Records (1)
[2015 Jan 13][Pop]
Falco - The Ultimate Collection (2008) Sony BMG (1)
[2015 Jan 25][Blues]
V.A. - American Folk Blues Festival '85 (1986) L+R Records (1)
[2014 Nov 16][Blues-rock]
Martin Scorsese Presents The Blues Vol 2 - Eric Clapton (2003) The Island Def Jam Music Group (1)
[2014 Nov 22][Jazz]
Szabó Gábor with Bob Thiele and The New Happy Times Orchestra - Light My Fire (1967) Impulse! (1)
[2014 Nov 24][New Age]
Ronan Hardiman - Solas (1998) Philips (1)
[2016 Aug 14][OST]
The Strawberry Statement - OST [2 LP] (1970) MGM Records (5)
[2014 Nov 15][Progressive rock]
Dream Theater - Images and Words (1992/1997) ATCO Records (2)
[2015 Jan 22][Klasszikus / Classical]
Giuseppe Verdi - Nabucco [2CD] (1949/1990) Legendary Recordings (2)
[2014 Nov 24][Rock]
Joe Satriani - The Extremist (1992) Sony Records (1)
[2014 Nov 27][Rock]
Chris Duarte Group - Blue Velocity (2007) Provogue (1)
[2014 Nov 25][Jazz]
Jacques Loussier Trio - In Loussiers Mood (1988) Polydor Records (2)
[2014 Nov 24][Jazz]
Pat Metheney & Brad Mehldau - Metheny Mehldau (2006) Nonesuch Records (1)
[2014 Nov 24][Folk-rock]
Altan Urag - Made In Altan Urag (2006) Sonor Records (1)
[2015 Jan 13][Rock]
John Cafferty and the Beaver Brown Band - Tough All Over (1985) (3)
[2014 Nov 24][Blues-rock]
The Bugs Henderson Band - At Last (1978/1991) Taxim Records (1)
[2014 Nov 15][Progressive rock]
Eloy - Floating (1974) EMI Electrola (4)
Music Blogs
Online Marketing